fredag 28. juli 2017

Leah Fleming: Den siste perlen (Roman)Handlingen i denne boka er hentet fra York,1879. Greta Costello har vokst opp i en fattig familie, men får gå i lære hos den aldrende gullsmeden Saul Abrahams. Greta er en ivrig og evnerik jente, og lærer seg raskt kunsten å tre perler. Hun arver et smykke med en stor og vakker perle etter Saul, og hun lover seg selv at hun aldri skal gi slipp på det. Samme år i Skottland møter vi den unge gutten Jem Baillie, som er sønn av en fattig perledykker. Han har lært alt om verdien av store perler. Like før faren døde, fant han en usedvanlig stor og vakker perle som han ga til sønnen sin. Denne skulle han bruke på skolegang. Men Jems mor blir narret av en listig svindler til å selge perlen for en altfor liten sum. Da Jem oppdager dette bestemmer han seg for finne den igjen, uansett hva som skjer.

"Den siste perlen" er en historie om familierelasjoner, hardt arbeid, tap og vinning, kjærlighet og hat. Om utro tjenere og drapsmenn. Det er samtidig en roman om perleindustrien i Storbrittania og Amerika relatert til tidsepoken boka handler om. Forfatteren har gjort bra research i forhold til dette.

Menneskene i romanen er ekte og helstøpte. Både Greta og Jem er hardtarbeidende mennesker, med sterke behov for å mestre det de arbeider med. Kanskje en besettelse som kan bli for sterk.
Boka handler også om skjebnens uransakelige veier, som det heter. Det er perlene som fører til at veien til personene i boka krysses, flere ganger.

En lettlest bok, fin sommeroman med mye historie. God underholdning!


Apropos
2016
488 sider
Oversatt av Dag Husby
Bokmål
Lånt fra en venn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar