onsdag 19. juli 2017

Victoria Hislop: Postkort fra Hellas (En hyllest til Hellas)Ellie er annonseselger for et tidskrift, men er umotivert for jobben. Men når hun uke etter uke mottar postkort fra Hellas, får tilværelsen et nytt innhold. Brevene er adressert til en person Ellie ikke kjenner, og de er signert med bokstaven A. Det er nydelige bilder fra Hellas, og Ellie henger de opp på veggen og de lyser opp i hverdagen hennes. Hun blir så fascinert, at hun bestemmer seg for å reise til Hellas og oppleve alt det vakre. Samme morgen som hun skal reise, kommer en pakke i posten. Også adressert den ukjente A. Pakka inneholder en dagbok, med fortellinger fra en reise gjenneom Hellas. Det er fantasirike og fascinerende beretninger om mennesker, kultur og natur. 


Dagbokskriveren, Anthony, skriver brevene til en dame han har møtt. Hans historier  veksler mellom opplevelser han har i møte med grekerne, og historier de forteller om hva som har skjedd tidligere i de små byene han reiser gjennom. De er korte, for det meste sjarmerende historier, men også historier om gamle greske skikker en ikke akkurat finner særlig humane. Her er det mange med religiøse undertoner, noen med en innslag av mytolgi. Som i mange tradisjonelle kulturer er familielivet satt høyt i Hellas. Og patriakatet står sterkt. Barna skal lystre sine foreldre.  Vi får glimt inn i gresk eldre historie, glimt fra tyrkisk okkupasjon og fra andre verdenskrig. Og gjennom det hele opplever vi den vakre og imponerende naturen. Blått hav, sol, hvite hus. En bok som viser det vakre landet slik vi gjerne ønsker å se det, men det er likevel ikke bare en hyllest til paradiset. Vi opplever også skyggen som hviler over landet, ikke minst i disse dager da økonomien er kritisk.

Jeg har lest et leseeksemplar med bare svarthvite bilder, men ser for meg hvor fint illustrasjonene vil bygge opp under teksten. Victoria Hislop har virkelig skrevet et  vakkert kjærlighetbrev til Hellas. Gripende og ekte.


Vigmostad/Bjørke
2017
431 sider i pocketutgave leseeksemplar
Bokmål
Oversatt av Lene Stockseth
  

4 kommentarer:

 1. Hm... hadde avskrevet denne som litt for søt, men kanskje dette hadde vært noe for meg som lengter og drømmer om sol og sommer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt ikke en "søt" bok. Mer historie og fakta.

   Slett
 2. Jeg pleier å like bøkene hennes, så denne bør jeg nok også få med meg.

  SvarSlett
 3. Jeg likte også denne boka veldig godt.:) Koste meg med den.. og fulgte ruta på kartet. :) Det er jo også mye gresk historie i boka, som jeg likte godt å lese om. Skal blogge om den senere..

  SvarSlett