torsdag 20. juli 2017

Malin Persson Giolito (Rettssaksdrama/thriller))18-åringen Maja befinner seg i et klasserom fylt av kruttrøyk. I fanget hennes ligger Sebastian Fagerman, sønnen til en av Sveriges rikeste menn. Alle fem som er til stede er blitt skutt, bortsett fra Maja. Hun har ikke så mye som et blåmerke.

Et skoleskytingsdrama. 
Maja sitter i nå, ni måneder etter den dramatiske skytinga, i en rettsal og venter på dommen.  Det er gjennom Majas tanker vi får informasjon om hva som har skjedd. Maja var kjæresten til Sebastian, som var en bortskjemt men ulykkelig rikmanssønn. En ufordragelig dopmisbruker, utad tøff og vellykket, men med store psykiske problemer. Faren hans har var iskald og viste aldri varme følelser overfor sønnen. Maja og venninnen Amanda er med i en gjeng som fester, drikker, doper seg, har de uhemmet sex og bryr seg lite om samfunnet utenfor seg. Sebastian er den suverene lederen av dette utagerende festlivet.
Maja er egentlig en oppegående og reflektert skoleelev. Tida i fengselet har fått henne til å innse at virkeligheten ikke stemmer med den tilværelsen hun har levd i etter at hun møtte Sebastian. Det er tøft å være overlatt til seg sjøl så lenge, isolert og alene. Hun savner lillesøster og familien sin, og føler at hun har skyld for alt som hendte. Og hva skjedde egentlig? Er Maja en brutal morder? 
Vi får korte tilbakeblikk på hva som har foregått det siste skoeåret, og i tida fram til rettsaken får vi mange små innblikk i hva som har vært forløperen til de brutale mordene. 

Forfatteren bygger opp historien på en original og spennende måte, med et språk som underbygger det uhyggelige som har skjedd disse ungdommene. En historie som handler om overfladisk ungdom med totalt fravær av foreldre, og hvordan dette påvirker personlighetsutviklingen deres. Og ikke minst er det et strålende portrett av en ung jente som aldri vil bli den samme etter at hun har rotet til livet sitt. Vi følger rettsaken med spenning, og tenker som Maja: "Uskyldig til retten har sagt at man er skyldig."

Anbefales på det varmeste!

Cappelen Damm
2017
448 sider
Oversatt av Monica Carlsen
Bokmål
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Sommerhilsen til deg. Jeg leste boken fra Munch og Åsgårdsstranden.
    Ha riktig fint. Klem fra meg

    SvarSlett
  2. Kjempefin omtale, takk for at du nevnte den for meg. Jeg likte egentlig ikke Maja, og tenkte at hun er så kynisk og selvopptatt at hun etter rettssaken bare vil gå uanfektet videre med livet sitt.

    SvarSlett