mandag 14. august 2017

Filmen The Danish girl - Om det danske kunstnerparet Wegener
"Den danske piken" er bygd på den sanne historien om Einar og Gerd Wegener, et dansk kunstnerektepar, på slutten av 1920-tallet. De er kunststudenter sammen, forelsker seg og gifter seg. Men etter hvert oppdager han at han liker å kle seg i kvinneklær, og blir dermed klar over at han er transseksuell, noe som ikke var så enkelt på den tida. 
Men Einar Wegener våger til slutt det aller største spranget; han blir verdens første person til kirurgisk å skifte kjønn; Han blir Lily Elbe.


Jeg siterer fra filmomtalen: "Transseksualitet er et ømtålig emne, selv i dag. Tenker man 100 år bakover, blir implikasjonene mange, mange ganger større; sosialt, medisinsk, juridisk. Disse forstørrede rammene legger alt til rette for et glimrende kostymedrama: Kravet til hemmelighold og løgner åpner muligheter både til større tragedie og mer åpenbar humor. Likevel ligger det en kjerne av universell utfordring i historien: Når et menneskes ubønnhørlige identitetsutvikling betyr et totalt brudd med den personen vedkommende engang var, får det uhyre konsekvenser også for hans nærmeste."
Gerda Wegener var utrolig støttende for sin mann, noe som ikke var bare lett. Hun fortsatte som maler etter bruddet med mannen og ble anerkjent i inn og utland. Bildene hennes, som stort sett var svært erotiske, med mannen /Lily som modell de første åra, er fargerike og spennende. Mye i Art Deco-stil. Se eksempler her: Jeg syns de to hovedrolleinnehaverne, Eddie Redmayne, kjent blant annet for sin rolle som fysikkgeniet Stephan Hawkin i filmen The Theory of Everything, og Alicia Vikander gjorde en stor innsats som ekteparet Wegener.
En film jeg likte godt.

3 kommentarer:

 1. Takk for tipset, denne filmen husker jeg at jeg ville se når den kom på kino. Svoooop så har jeg glemt den..
  Nå skal jeg bestille den, takk

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant den på Viaplay.

   Slett
  2. Jeg fant boka på biblioteket og skal lese den først, der hadde de filmen også.
   Spennende slike historier

   Slett