tirsdag 8. august 2017

Kaja Melsom: Den fordømte friheten ( Tidsanalyse)


Kaja Melsom er filosof, og har i denne boka tatt et oppgjør med sjølrealiseringstyrraniet, som hun mener gjør folk mer ufri og nedtrykte. Hun mener at jo mer frihet vi skaffer oss, jo flere valgmuligheter vi har, desto mer ufri blir vi. Vi har mer fritid enn før, men aldri har vi vel vært mer stressa. Ungdommen sliter med skamfølelse, mange er deprimerte. Før skammet vi oss over å skille oss ut, i dag føles skam om en ikke viser originalitet og kreativitet. "Moderne skam handler om å realisere seg for lite, i forhold til idealet om å bli noe mer enn alminnelig", sier psykiater Finn Skårderud. Mange sliter med lav sjølfølelse. Vi har så mange valgmuligheter, som kan føre til tilfredsstillelse, men også til skuffelse, og videre depresjon.

Melsom trekker fram Jean-PaulSatre, som sier at det er gjennom skammen vi erfarer andre menneskers frihet.  Skam er ikke bare destruktivt, men kan være konstruktivt. Forfatteren Ivan Turgenjev har sagt: "Stol aldri på en mann som ikke rødmer".

Hun sier at flere og flere håndterer frihetens ubehag ved å late som om de er fanget i et hamsterbur. Men sannheten er at de har valgt buret selv, og at med stor sannsynlighet trives bedre der inne enn ute i det fri.  Med andre ord trives folk med at pliktene  fyller tilværelsen. Hun snakker også om kjernefamiliens hamsterbur. Alle vil bli lykkelige. Men å få barn er tidskrevende og slitsomt. Likevel legger dagens småbarnsmødre og -fedre mye energi i det å være foreldre. Forfatteren mener at et liv som er fylt til randen av hverdagslige plikter og gjøremål fungerer som valium mot den livsangst dagen frihetsideal skaper.

Hun tar også for seg jaget etter en perfekt kropp, en perfekt helse. Jenter slanker seg til sans og samling, gutter bytter ut vanlig mat med proteinshakes, fedre løper intervall til knærne svikter og mødre tester ut de siste trenddiettene på familien.  Hun mener at all fokus på kost og helse forringer livskvaliteten mer enn den øker den.
Vær deg selv - lytt til din indre stemme - lev ut drømmene - gå dine egne veier! Samfunnsmoralen krever ingenting av deg. Melsom mener at dagens frihetsideal er utopi.

Ja her var det mange innspill på få sider! En lettlest og spennende bok å lese. Om du er enig i hva hun skriver, er en annen sak. Nikket gjenkjennende til mange av teoriene, og kjente ikke igjen andre. Men det er vel helt naturlig, ingen av oss er like eller har samme oppvekst med samme krav - eller mangel på krav.

Jeg syns boka bør leses, og så kan en trekke konklusjonene sjøl. Interessant, mener jeg!

Gyldendal
2017
160 sider
Bokmål
Lest som eBokBib


2 kommentarer:

  1. Det var et godt boktips - den må jeg leste. Du skriver " Men sannheten er at de har valgt buret selv, og at med stor sannsynlighet trives bedre der inne enn ute i det fri." Interessant - bare den ene setningen ga meg mange tanker.

    SvarSlett
  2. Jeg er enig med Tone i at dette høres ut som interessant lesestoff. Som småbarnsmamma kan jeg kjenne meg igjen i en del av det du selv har trukket fram fra boken her. Noen ganger tror jeg det rett og slett kan være så enkelt at vi må ta oss tid til å trekke pusten og tenke over hva som virkelig er viktig for oss her i livet.

    SvarSlett