onsdag 27. september 2017

Gøhril Gabrielsen: Ankomst (Norsk roman)


I denne romanen møter vi en kvinne som skal skrive på doktorgradsoppgaven, som handler om hvordan klima-endringer virker på sjøfuglenes vandringer og bestanden generelt. Hun skal bosette seg langt unna folk, ved et fuglefjell langt mot nord..
Hun har vært gift, og hun har en tre år gammel datter som eksmannen har ansvaret for.
Vi får etter hvert inntrykk av at hun ikke stoler på han, han virker både truende og kontrollerende. Hun har forlatt ham til fordel for en annen mann. Nå venter hun på at kjæresten skal komme nordover og være sammen med henne der. Men via skype kommer det fram at han ikke er så sikker lenger. Han har også barn å passe på, og utsetter stadig reisen.

På hytta, der hun skal bo, finner hun et hefte som forteller om en gammel tragedie som skjedde for 140 år siden. En familie bodde ved fuglefjellet der hun oppholder seg, og hun fantaserer seg inn i det som skjedde da, og bygger videre på dette. Til slutt er hennes egne problemer flettet inn i historien, noe som forfølger henne natt og dag.

Dette er en bok som handler om en usikker og kontaktsøkende kvinne som rømmer unna egne problemer. Hun har stort sett kontroll over naturkreftene i det krevende fjellet, der storm og snøfokk gjør arbeidet med målinger vanskelig. Den daglige kampen mot elementene klarer hun. Men sine egne personlige vansker har hun mindre kontroll over. Lengsel og savn preger hverdagen. Hun erkjenner at hun har gjemt seg:
"Gravd meg ned som en pistrende rotte, i frykt for raseriet, makten i ordene han truet meg med. Ord som fikk halsen til snøre seg sammen, pusten til å stanse, lenge før han klarte å ramme meg fysisk."

Og samtidig ser hun at hun har frigjort et rom og ryddet plass for seg og den nye mannen. Han som skulle være den trygge assistenten og elsker i det øde landskapet.

Her er sterke naturbeskrivelser, iskalde netter, vind og snø oppetter husveggene. Nordlyset. Snøscooterkjøring i vanskelig terreng.
Etter hvert kommer ensomheten, skyldfølelsen overfor barnet, Lina, lengselen etter henne og kjæresten som aldri kommer. Bekymringene for sjøfuglbestanden, en følelse av uhygge og usikkerhet på stedet. Alt blandes sammen slik at desperasjonen til jeg-fortelleren blir til en skremmende og intens thriller fra ødemarka.

En sterk og gripende roman.
tine, ellikken og solgunn har også lest boka

Aschehoug
2017
170 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

4 kommentarer:

 1. Ja, sant denne var bra? Flott omtale, og takk for lenke :)

  SvarSlett
 2. Her har jeg gått rundt og etterlyst anmeldelser av boken, så legger vi ut innlegg akkurat samme dag ...! Herlig!

  Og så glad jeg ble da jeg leste at du sitter igjen med samme opplevelse som oss andre. Virkelig bra! Inn-i-sjela-og-ut-med-gåsehud-bra :)

  SvarSlett
 3. Gleder meg virkelig til å lese denne. Boka står i hylla.:)

  SvarSlett
 4. Jeg har jeg i bokhaugen, så den skal jeg lese. Gleder meg

  SvarSlett