fredag 29. september 2017

Egil Foss-Iversen: Janus (Thriller)

Janus

Dette er tredje bok i en trilogi. Ørnens skygge og Dødelig tro er de to første. Omtale om disse finner du her: Dødens skygge og dødelig-virus.

Cato Iversen, tidligere major i hærens etterretning, er på tokt igjen. Etter at han mistet sin gravide forlovede i siste sak, drept av et dødelig virus, har han nærmest gått til grunne. Han prøver å drukne sorgene i alkohol, og forfallet er stort. Men etter et rått angrep på en brutal ungdomsgjeng, blir han hanket inn. Hans tidligere sjef og venn Generalmajor Hagevoll setter han på en ny sak, han skal sjekke opp et tyveri av malerier og andre kunstskatter som ble funnet i Atna. En sivil sekretær, Asta Marie Frøystad stakk av med noen av maleriene, som i utgangspunktet tilhørte en polsk-jødisk familie, og nå ønsker Mossad at disse skal bli funnet. Den barske Cato liker ikke dette enkle, pysete oppdraget, men takker likevel ja. Og snart viser det seg at det er saka har mange irrganger, og blir mye tøffere enn hva han trodde. Ikke mye pysete her, nei! Stikkord er et nazistisk syndikat, et janushode, et gullskrin og en gotisk bibel fra 1455.
Cato drar til Berlin, der Frøystad har vært observert. Her kryr det av skumle personer, og hvem som er venn eller fiende er vanskelig å se, både for Cato og leseren. Det blir et hesblesende race der Cato må bruke alle krefter for å overleve. Psykologen har sagt at "sprekkene i han er så dype at selv Guds lys ikke klarer å trenge til bunns i dem ".Dette er et utsagn Cato blir konfrontert med gang på gang.

Dette er virkelig en fartsfylt thriller, der CIA, M16 og flere andre større etterretningsorganisasjoner er med på den intrikate letingen etter kunstskattene som forsvant fra Norge. Og det blir et kappløp med døden der ikke alle klarer seg like godt. Jeg må bare innrømme at dette var en thriller med alle ingrediensene som skal til. Her er dramatikken på topp fra første kapittel, og skremmende og uløselige konflikter dukker opp på løpende bånd. Og trusselen er fryktinngytende, da den til tider er uidentifisert. Hvem kan en stole på i dette tøffe miljøet? Cato Iversen er en barsk helt. En vanskelig oppvekst og tap av sin eneste kjære har påvirket psyken hans, så han er blitt steinhard. Ikke en udelt sympatisk mann, men er porsjon godhet for han ligger og ulmer likevel. Jeg slukte boka i ett, med hjertet i halsen, til trass for at dette ikke er den type bøker jeg har størst sans for. Nå må jeg roe meg ned med noe koseligere litteratur.

Sirkel forlag
2017
320 sider
Bokmål
Lest som e-bok fått fra forfatteren
.

1 kommentar:

  1. Så gøy at du har lest og likt denne boken. Jeg har tittet innom den på et tidlig stadium, og gleder meg til å lese den ferdige boken :) God helg Åslaug!

    SvarSlett