onsdag 13. september 2017

Jørn Lier Horst: Katharinakoden (Krim)

 Image for Katharina-koden from Norli


William Wisting har grublet over forsvinningen til Kaharina Haugen i 24 år. Hun etterlot seg en kode, som ingen har klart å løse. I alle disse åene har han på årsdagen for forsvinningen besøkt Katharinas mann, Martin.24 år har William Wisting grublet over forsvinningen til Katharina Haugen. Dette er blitt en tradisjon som de begge setter pris på. Men i år er ikke Martin hjemme når han kommer.
Et par år før Kartharina ble borte var det en annen uoppklart forsvinningssak i byen. Den unge Nadia Krogh ble borte etter en krangel med kjæresten på en ungdomsfest. Det kom krav om løsepenger i etterkant, og saka ble antatt å være en kidnapping. Men pengene ble ikke hentet på avtalt sted, og Nadia kom aldri til rette.

Nå dukker er en etterforsker i Kripos, Adrian Stiller, opp i byen. Han etterforsker uløste krimgåter, og ønsker samarbeid med Wisting. Samtidig får Wistings datter Lena, som er journalist, i oppdrag å lage en podcast som skal informere om saka. Hun har morspermisjon, men er glad for å komme litt ut i arbeid igjen.

Her veksler historien mellom disse tre, men i hovedsak handler det om Wistings omgang med Martin Haugen. De to drar på hyttetur, en tur planlagt som et ledd i etterforskningen. Dette blir en tur som blir trivelig, med fiske og peiskos, men også mørk og uhyggelig.

Som vanlig er personene ekte og troverdige. Wisting er en dyktig og ærgjerrig etterforsker, men er også en trygg og varm bestefar, en sympatisk mann med mye empati. Adrian Stiller er en mer mystisk mann. Med bakgrunn fra Afrika, plaget med søvnløshet, ikke videre meddelsom om seg sjøl. Jeg ble nysgjerrig på han, og håper at han kommer tilbake i neste krim fra forfatteren, da han og Wisting utfyller hverandre godt. Lier Horst har atter en gang gitt oss en god krim, en stillfaren krim med lite blod og gørr. En krim som passet meg godt nå da jeg er alene på hytta. (Mørke høstkvelder og skog som suser utenfor hytteveggen hos en delvis mørkredd leser.) Da er tøff, blodig krim, som jeg også gjerne leser, ikke det beste valget!

Gyldendal
2017
379 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Ser du også liker Wisting-bøkene - er enig i din beskrivelse av hovedpersonen. (Jeg linker til deg)

    SvarSlett