mandag 4. september 2017

Litterært kollektiv, symposium om Hvorfor litteratur? Olavshallen

Litterært kollektiv i Trondheim er en uavhengig studentorganisasjon, som abeider for å formidle litteratur og kultur.

Fredag var jeg invitert med min datter til et interessant symposium i Festivalkontoret i Olavshallen. På programmet sto tre foredrag som rettet seg mot litteraturen, og spørsmålet Hvorfor litteratur?. 

Den første som foredro var Marta Norheim:

 Bilderesultat for marta nordheim

Hun er journalist og litteraturkritiker, mest kjent som kulturjournalist i NRKs P2. Norheim er utdannet cand. philol., og har jobbet som litteraturkritiker i NRK P2 siden 1990. Der har hun vært aktiv kulturkommentator i flere kulturprogram.Hun fikk i 2002 Kritikerprisen i kategorien Årets kritiker. I 2012 fikk hun Språkrådets pris for «fremragende nynorsk». Ifølge juryen var Norheim «ein av våre fremste tolkarar og formidlarar av norsk samtidslitteratur, ein opplysande brubyggjar mellom skjønnlitteraturen og det store, lesande publikummet.»Hun snakket om "reality hunger", og viste til ulike litteraturvitere som sier at romanen er død. Plot er bare for de døde. Nå er det sjølbiografiske saken, "navlen bør rehabiliteres". Og da er vi rett inne i virkelighetslitteraturen, som har vært mye omtalt i det siste. 

                                               Den andre foredragsholderen var Tone Selboe 
Hun er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun ble cand.philol. i 1987 og tok doktorgraden i 1996 på en avhandling om Karen Blixen. Hun er medforfatter av Verdenslitteratur. Hun stilte spørsmålet: Hva er en roman? Hun snakket om å skrive den historien som historikerne har glemt. De gamle klassikeren som Austen og Elliot  er fremdeles de som representerer romanen. Sjøl om mange romanforfattere eksperimenterer med fortellermåte og plot, typografi og form, ligner det fortsatt på en roman. Det viktigste er vel uansett lesergleden hos publikum.Til slutt slapp forfatteren Eivind Hofstad Evemoen til. 
Eivind Hofstad Evjemo

Han har studert allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og litterær gestaltning ved Göteborgs universitet. Han debuterte med et bidrag i antologien Signaler på Cappelen Damm i 2009  Hans første roman kom på samme forlag i 2009. 
Han har fått Vesaas debutantpris (Vekk meg hvis jeg sovner), Ungdommens kritikerpris (Dert siste du skal se er et ansikt av kjærlighet) og Bjørsonstipendet for empatiske, poetiske og breie prosa. Han fortale om det han arbeider med nå, et prosjekt sammen med Petter Uteligger, og om deler av litteraturen sin, der han ga oss noen smakebiter. En spennende forfatter, som jeg må lese noe av. (Har dessverre ikke kjent noe til han før.)

Etter hvert foredrag var det åpnet for spørsmål. Et vellykket symposium. Litterært kollektiv har et tett program utover høsten. Ugress er den årlige kulturfestivalen som Litterært kollektiv arrangerer, der panelsamtaler og debatter er en del av programmet. Jeg er glad for at min datter, som er forfatter, tok meg med på dette arrangementet når jeg en gang var i Trondheimsområdet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar