fredag 22. september 2017

Rachid Benzine: Nour, hvorfor så jeg det ikke komme (Fransk roman)


Boka starter med et forord skrevet av forfattaren, der han forteller om hvorfor boka er blitt til. Han har i lengre tid hatt smerter ved tanken på at unge kvinner og menn , født i hans land, i hans kultur, hvis tilhørighet ser ut til å være den samme som hans, tar avgjørelser om å reise til land i krig og drepe mennesker i navnet til en gud som også er hans gud. Han innser skjørheten i våre overbevisninger, skjørheten i vår verden, grensene for vår forstand.  Han kjenner fraværet av møter mellom disse to verdener. Hvem er  bærere av det moderne, hvem av det arkaiske? Hvem bærer barbariet, hvem sivilisasjonen? Han velger å la boka bli en dialog mellom en far og datter, som elsker hverandre , men har valgt disse ytterkantene, og som ikke lengre klarer å etablere en dialog eller noe de kan enes om. Faren er en marokkansk universitetsprofessor, enkemann med en datter, Nour. Hun har vært forsvunnet en tid, og endelig hører han fra henne, et brev.

Nour har møtt sin store kjærlighet, en mann styrt av IS. Faren, som alltid har vært en kjemper for frihet, demokrati og frigjøring av folket gjennom utdanning, kan ikke skjønne at hun blindt har forlatt dette for å underkaste seg mannens ideologier. Hun er i paradis, flyr fra seier til seier. Satans medløpere, den vestlige verden, med USA i spissen skal fjernes. Hun tror den store historien om verden og islam nå blir skrevet.
Faren bønnfaller henne om å ta til fornuften, minner henne på alt de to har vært for hverandre, de mange  meningsutvekslingene om litteratur og politikk. Nå blir han beskyldt for å være medløper for systemer som knuser kvinner og barn, menn, kulturer og islam. De nordlige folkenes hegemoni er så omfattende at du heller referer til vestlige tanker enn til muslimske filosofer. Den feiges fåfengte søken, skriver hun tilbake.
Det blir en gripende brevveksling, der vi tas med inn i et helvete, styrt av IS. Forfatteren har virkelig tatt opp problemene som muslimene kjemper med for tida. Det er lett å tenke islam og muslimer som en helhet, men vi glemmer ofte at her finnes det ytterpunkter i stor grad, slik som innen andre religioner.

Rachid Benzine er marokkansk forfatter, dramatiker og forsker. Han har skrevet mye om islam sett fra et historisk - kritisk perspektiv. Jeg anbefaler boka varmt!



Solum forlag
2017
121sider
Oversatt av Christina Mediaas
Bokmål
Lest som EbokBib

1 kommentar:

  1. Denne boka fikk jeg virkelig lyst til å lese.Spennende tematikk.
    Jeg kjenner til få marokkanske forfattere,så kanskje den passer å ta med seg til marokko, jeg skal dit seinere i høst på ferie. Takk for tips

    SvarSlett