onsdag 11. oktober 2017

Cecilia Samartin: Skjønnhet og Aske (Roman)


Dette er historien om tre unge jenter som har kommet bort fra hjem og familie. Ines på 19 år, bor i Moldova sammen med familien sin, og  skal gifte seg,med kjæresten Zaim. Men så blir hun kidnappet av en liga som driver henne ut i prostitusjon.
Mexikanske Karla på 15 år blir foreldreløs, da moren dør fra henne og søsteren. En farlig men sjarmerende mann "tar seg av" henne.. Hun synger, og han vil ta henne med til Las Vegas, der han kan tjene penger på talentet hennes.
Sammy, ei lita jente på åtte-ni år,  bor i Ohio sammen med sin mor. Men da morens kjæreste Derek forsøker å voldta henne, dreper hun ham med en hammer. Og flykter.

Tre jenter med store vanskeligheter alene i verden.  Helt til de møtes i Las Vegas. Det de tre har opplevd på veien dit er mørkt og uhyggelig, men nå har de hverandre. De vil flykte til en hverdag uten overgrep, til friheten.

De tre jentene opplever en grusom verden, der overgrep og slaveri er hverdagen. Menneskehandel skjer over alt i verden. Kvinner og barn er ofre. Og det ser ut til at problemet øker. Dette skjer også i vårt land. Samartin har en liten oppsummering bakerst i boka, der hun viser til at 324 personer ble registret som ofre for menneskehandel i Norge i 2015.
Derfor er denne boka en viktig del i informasjonen om at slikt skjer rett foran oss. Mange unge mennesker som søker asyl i Norge er blant disse. Samartin sier:
"Disse historiene minnet meg imidlertid også på om at når mennesker forenes i kjærlighet for å hjelpe hverandre, blir de løftet ut av fortvilelsen, og menneskehetens ondskap, selv i sin mest forferdelige form, er overvunnet. Troen, håpet og kjærlighetens skjønnhet erstatter sorgen og lidelsen aske. Kort sagt, mirakler kan forekomme."

Trass i et svært viktig tema grep ikke boka meg helt. Mye blir for lettvint behandlet, og jeg skulle ønske at et så viktig tema hadde ført til at boka ble sittende i meg etterpå. Det gjorde den ikke, dessverre,

Juritzen
2017
326 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Ser du har holdt deg til et til et handlingsreferat denne gangen, og jeg tolker det dithen at du ikke fant noe å være begeistret over. Lenker til deg :)

    SvarSlett