mandag 30. oktober 2017

Lene Wold: Ære være mine døtre (Dokumentar)


Fra forlaget:
Æresdrap fra mannens perspektiv.
De siste tre årene har Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og en av sine to døtre for å gjenopprette familiens ære.
Wold har snakket med den andre, overlevende datteren som satt flere år i fengsel i etterkant av drapsforsøket for å beskyttes mot sin egen familie. Forfatteren har besøkt fengsler og moskeer, gjennomgått avis- og rettsarkiver, og oppsøkt imamer, landsbyledere og drapsmenn.
Ved hjelp av et unikt kildemateriale belyser hun en hittil ukjent side ved æresdrap. Vi får historien fra gjerningspersonens perspektiv, og Wold viser at æresdrap ikke handler om islam, men om tradisjoner og lovverk som kan utfordres og forandres.
Ære være mine døtre er en rystende fortelling om hva som får en far til sette fellesskapets verdier foran livet til sine egne barn. Det er en unik og hjerteskjærende historie leseren ikke forblir uberørt av.


Jeg hadde egentlig bestemt for å ikke lese denne boka, men etter å ha sett Iram Haqs fantastiske film "Hva vil folk si", måtte jeg bare lese mer om denne grusomme saken. Lene Wold opplevd å bli antastet av en mann mens hun var på oppdrag i Jordan. Hun kom seg unna, men begynte å tenke på hva følgene ville blitt hvis hun virkelig ble voldtatt. Som kvinne i Jordan ville hun ikke hatt en sjanse til å få en rettferdig behandling.
I denne dokumentaren har hun klart å få intervju med en far, Rahman, som har drept en datter og sin egen mor, æresdrap. Og intervju med hans andre datter, Amina, som sitter fengslet. Aminas søster som ble drept måtte bøte med livet da hun var lesbisk. Amina oppdaget dette, og prøver å dekke de to jentene i tida framover. Men da søsteren måtte til sykehus, blir hun kastet ut av legen, som ringer politiet. To unge jenter alene på sykehus er mistenkelig, her er noe galt.

Lene Wold ønsker å få svar på hva som foregår inne i hodet til noen som begår slike handlinger. (Fordi hovedpersonene fremdeles står i fare for å bli drept eller fengslet dersom deres identitet blir kjent, har forfatteren fjernet eller endret fakta som kan bidra til avsløring av dem. )

Boka starter med en grufull historie om ei lita jente som er blitt voldtatt, og blir steinet til døde i en sandgrop. Rahman er klassekamerat av den lille jenta, og ser at hun blir drept. Han reagerer sterkt. Men foreldrenes handlinger og forklaringer hjemme fører til at han forstår hvorfor hun ble steinet, og han vet at "hun og familien har det bedre nå". Han lærer at dårlig samvittighet kan byttes ut med ære.

Det er vondt å lese om noe så grusomt, og vite at dette skjer i dag også. Men det er stor forskjell blant befolkningen i de muslimske land som fortsatt praktiserer æredrap, da mange tar avstand etter hvert. Og forfatteren poengterer at æresdrap ikke handler om islam, men er fastlåste tradisjoner som delvis er fastsatt ved lov. Det er derfor håp om at dette kan endres. Det er svært viktig med påvirkning og ny kunnskap for å få fjernet disse overgrepa fra de land der det fortsatt foregår. Derfor er Lene Wold sin bok og Iram Haq sin film viktige når det gjelder å skape oppmerksomhet rundt disse sakene for å stoppe diskriminering av kvinner i Jordan, og andre land som har samme praksis.

Boka er skrevet slik at en følger forfatteren i hennes møte med mennesker i Jordan, der hun kommer i diskusjon om ulike kontroversielle tema. Blant anna homofili. Den blir derfor svært personlig og engasjerende. Rystende fortelling, modig skrevet!

rosemariechr. har lest boka og skrevet et fyldig og informativt innlegg på bloggen sin.


Kagge forlag
2017
175 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Det er forferdelig at slikt skjer, og vi trenger å vite om det. For oss blir det ytterst uforståelig og da er det hensiktsmessig å prøve å se andre perspektiver. Selv om vi ikke kan akseptere det.

    SvarSlett