torsdag 19. oktober 2017

Santa Montefiore: Toner av kjærlighet og krig (Historisk roman)

 

Fra bokas bakside: "Året er 1910. Tre svært ulike jenter deler en idyllisk oppvekst på slottet Deverill. Men livene deres og godset de elsker står i fare når de irske uavhengighetskampene bryter ut.
Krigen og kjærligheten tvinger kvinnene fra hverandre og fører dem til forskjellige kanter av verden. Men likevel er det én ting som alltid vil forene dem: den dype lengselen etter Deverillslottet og alle dets hemmeligheter"

Dette er første boka i en trilogi, Slottskrønikene. Alle bøkene skal visstnok komme ut nå i høst.  I denne boka møter vi tre kvinner, tre skjebner.  De er alle tre født i 1900. Kitty Deverill er datter av Deverill-slottets eier, Bridie,er datter av slottes kokk, og Celia Deverill er Kittys engelske kusine.  I oppveksten opplever de idyll og spenning på det avsidesliggende slottet, men idyllen trues etter hvert av det irske opprøret for uavhengighet, som er i full gang. Etter at Irland ble innlemmet i Storbrittania på begynnelsen av 1800-tallet, og det irske parlamenet ble avskaffet, har irene kjempet for å bli fri igjen. Motstanden førte til at det nasjonalistiske partiet Sinn Féin vant fram, noe som senere førte til at den irske staten ble opprettet. Kitty er forelsket i rebellen Jack O`Leary, som kjemper for irsk frihet. Hun slites mellom sin sterke patrioisme for Irland og Jacks kamp, og lojalitet til sin anglo-irske familie. Under disse kampene blir Castle Deverill påtent og brenner ned. Familiene blir spredt, men alle har et håp om å komme tilbake til den idylliske eiendommen og alle hemmelighetene der. Men mørke skyer ligger over landet, og finanskrisen lurer. 

Santa Montefiore skriver en fengslende historie om forbudt kjærlighet, savn og mystikk. Her er mye eventyr og spenning, triste skjebner og romantikk. Og mye om Irlands historie i kamp for å bli uavhengig. Her opplever vi forskjellene mellom katolikker og protestanter, og kjenner igjen navn fra virkeligheten, noe som gjør romanen historisk korrekt. (Det er viktig at det er "hold" i historien, syns jeg.) Romanen inneholder derfor alle ingredienser som skal til for at boka, og forhåpentligvis også de neste bøkene blir verdt å lese. 

Liker du historiske romaner, anbefaler jeg denne. Jeg fikk iallefall lyst til å lese de to neste bøkene om Deverill-slottets hemmeligheter.

Bastion forlag
2017
555 sider
Oversatt av Eva Ulven
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar: