tirsdag 17. oktober 2017

Line Nyborg: Det andre barnet (Roman)


«Det andre barnet» omhandler alenemoren Agnes som savner en mann å dele ansvaret med. Hun møter en  enslig far i sønnens barnehage, og flytter sammen med han, etter kort tids bekjenskp. Han har en datter på sønnens alder. Nå har hun fått det hun trodde hun ønsket seg; en mann, kjærlighet, familie, et hus å pusse opp i. Men i etterkant oppdager hun at hun ikke kjenner sin nye samboer, og innser at hun har gjort et dårlig valg. Men hun vet at det var hennes valg. Men da er det for seint. Eller er det for seint noen gang? Det er ikke lett å oppdra barn, og når familiene endrer sammensetning, med nye fedre og mødre, med ulik barndom og oppvekst, kan det lett oppstå konflikter om hvor grensene skal gå. 

Line Nyborg har skrevet boka for å peke på noe hun mener er lite belyst. Ideene om hva som er rett og galt, ideene om hva en bør gjøre, eller rettere sagt hva en tror andre mener du bør gjøre. Hun mener at kvinner lett går inn i en offerrolle, en morsrolle og omsorgsrolle som utsletter hennes eget kraft og det å stå opp for seg sjøl.
Med Christoffersaken fra 2005, der den åtte år gamle gutten døde av omfattende mishandling av stefaren, som bakteppe, har Nyborg skrevet denne romanen. Hun kjente at hun hadde en bit av moren i seg, noe hun tror mange kvinner kjenner seg igjen i, men ingen ønsker å innrømme. Ingen klarer å forsvare den unnlatenheten moren til Christoffer gjorde. 

Dette er en bok som legger opp til debatt, en sterk bok. Det handler om morsrollen, men også om farsrollen.   "- Det gjør vondt å skrive om følelser man ikke vil vedkjenne seg - som sjalusi og kraftløshet, " sier forfatter Line Nyborg.  Men hun har klart å formidle mye gjennom den historien hun har skapt i romanen. En bok jeg syns er viktig for alle som har barn, eller planlegger å få barn. Og for alle som arbeider med barn. En bok for alle.

Cappelen Damm
2017
206 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar