onsdag 1. november 2017

Amina Bile, Sofia N.Srou, Nancy Herz: Skamløs (Fakta)



Jeg så tre flotte arabiske jenter på Lindmo for et par uker siden, og ble grepet av den entusiasme og pågangsmot de hadde i forhold til sin egen sak: Det er en ukultur i vårt miljø om å trekke ned jentene våre, som blir beskyttet i religionens navn selv om det ikke er riktig. Dette ønsker vi å gjøre noe med. De har skrevet denne boka som en retteleder for andre jenter. Her er intervju og uttalelser fra andre arabiske jenter. En gripende bok.

Amina, som er fra Somalia er direkte og klar:
"Jeg bringer ingen skam, for det er ingen skam i å ha meninger. Mitt kjønn og min kultur definerer ikke hvem jeg er. Jeg har vært redd for å bli sett med en kompis. Om enkelte av min fars venner så det, ville de kanskje ha antatt det verste og kalt meg en hore. Jeg har vært redd for å gå med bukse. Om enkelte av min mors venner så det, ville jeg vært vestlig – et ord med bismak i flere muslimske miljøer. Jeg er en jente i en vestlig verden, men jeg har ikke kastet muslimske og somaliske verdier på døren. Jeg har bare et bredere syn på verden. Det skammer jeg meg ikke for."
Nancy Herz er en av de tre. Hun sier : "Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå Hun trekker fram uttalelser fra enda en arabisk jente, Fathia Mahmoud: "Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre «egne». Som sier fra når råtne imamer får bli i moskeer, og når lovene i våre foreldres land undertrykker kvinner og bryter menneskerettighetene.Jenter som ikke lenger vil la seg undertrykkes av ideen om den perfekte, arabiske jenta.Det er på tide å bli hørt når vi forklarer at friheten til å bruke miniskjørt i Beirut, men ikke til å tenke fritt, ikke er ekte frihet – men en illusjon og en bilde av samfunnet vi lever i."

Og den tredje, Sofia Nesrine Srou, forteller om bakgrunnen for boka: "Jeg vil skrive til jenta og kvinnen med minoritetsbakgrunn som lever med begrenset frihet i et fritt Norge. Jeg har en stemme og vil bruke den for dem som ikke har en. Kjære jenter og kvinner som lever i glasshus. Ryktesamfunnet gir deg ikke plass til å tenke selv, velge selv eller handle slik du vil. Dine handlinger og valg blir gransket, kroppen din kontrollert, og menneskelige feil er synonymt med synd når du er født jente. Men det er ingen skam å være fri."

Jeg har valgt å sitere disse flotte, modige jentene, da deres uttalelser sier alt om det de kjemper for.   Boka Skamløs er siktet mot muslimsk ungdom, men er så absolutt en viktig bok for alle!  Og særlig for de som arbeider med barn og unge, innvandrere og norske. Dette er en krig mot tabuene.
 I 2016 fikk de tre jentene Skamløs-prisen.

TREKLØVER: Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bilé har skrevet bok som er relevant for alle som vil forstå problemene og jobbe for et bedre flerkulturelt samfunn, ifølge vår anmelder. Foto: MARIA GOSSÉ

Gyldendal
2017
168 sider
Bokmål
Lest som eBokBIb

5 kommentarer:

 1. Denne boka har jeg bestilt på forlaget, så nå gleder jeg meg til å lese den. Som lærer har jeg hatt særlig mange somalske jenter. Mange av de sliter veldig mellom to verdensoppfatning av jenter/kvinner sine verdier. Viktig bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også undervist jenter fra Somalia og flere andre muslimske kulturer. (Og gutter i samme klasse som har i oppdrag å "passe på" dem).Syns de tre jentene som står bak denne boka er både tøffe og modige.

   Slett
 2. Denne var jeg så heldig å få av Tine, og jeg ser frem til å lese den. Tror den kan være viktig å få med seg. Så jentene på Lindmo jeg også,tøffe jenter.

  SvarSlett
 3. Jeg ser ikke på Lindmo og ante ikke noe om disse jentene. Etter å ha sett bak det rosa coveret, la jeg boken sporenstreks tilside, uten å dvele mer ved den. Veldig kjekt å se hvilken bok dette er, og lære litt om forfatterne bak den :)

  SvarSlett