onsdag 22. november 2017

Cecilie Enger: Pust for meg (Roman)


Dette var virkelig en dramatisk roman, fra en hendelse som mange kan komme bort i. Svært velskrevet, og en bok som gir mange tanker i etterkant. 
Anestesilege Carla Ruud skal besøke sin mor som ligger på et sykehjem i hjembygda. En kollega spør om hun kan ta med en slektning på turen, en ung kunstner som skal sette opp et teaterstykke. Det er vinterføre, og en noe anspent samtale mellom de to kvinnene i bilen. Passasjeren Synne virker svært sjølbevisst og forstår seg på det meste. Hun snakker i ett kjør, spør og graver uten stopp. Carla irriterer seg mer og mer, og angrer på at hun tok henne med som passasjer. Plutselig får bilen sleng,  går rundt og havner i grøfta. Synne blir truffet i halsen av en løs koffert, og strupehodet knuses. Carla makter ikke å redde sin passasjer, og Synne dør. Som lege gør dette sterkt inn på Carla.
I etterkant blir hun avhørt av politiet, og ingenting tyderr på uforsiktighet. Avisene har skrevet mye om den farlige veistrekningen, der flere biler har kjørt ut.
Carla får sterke reaksjoner etter ulykken, en blanding av skyldfølelse og skam, da hun innser at hun ikke likte Synne. Hvordan kan hun leve med det hun har opplevd? Hun tenker mye på Synnes familie. Bør hun kontakte dem? Vil det være til hjelp for dem, eller henne sjøl? Hun får problemer med å se seg sjøl som den hun var, også i jobbsammenheng. 
Carla har voksne barn, og datteren Ingrid har hatt et tett forhold til moren. Men klarer hun nå å være den støtten hun har vært før bilulykken? Ingrid har møtt en mann som kurser i pusteteknikker. dette er noe Carla er opptatt av, som anestesilege, men også med tanke på at Synne døde på grunn av pusteproblemer. Hun har problemer med å tro at dette er en mann for datteren. Men hun har ikke møtt han.

Dette er en dramatisk og sterk historie om hvordan mennesker kan reagerer i en krisesituasjon, og hvordan de ulike fasene i en slik reaksjon forløper. En psykologisk gripende roman om veien fram til å kanskje kunne tilgi seg sjøl etter en tragisk hendelse, der en har hatt ansvaret for en annen person, og mislyktes i å hjelpe. Godt skrevet.

Gyldendal
2017
256 sider
Bokmål
Lest som eBokBib,

2 kommentarer:

  1. Takk for tips - du gir fine omtaler - har denne liggende, håper den ikke er for trist -har også den siste til Heidi Linde liggende, har ikke hørt så mye om den.

    SvarSlett
  2. Jeg synes hun behandlet sine barn så ulikt, det likte ikke jeg. Datteren betydde alt for henne, mens sønnen?
    Ellers fin bok!

    SvarSlett