tirsdag 21. november 2017

Taran Lysne Bjørnstad: Sommer i Norge (Roman, ungdom)


Dette var en tilfeldig plukket bok fra eBokBib, men du verden hvor glad jeg er for at jeg fant den. En bok skrevet for og om ungdom, en brutal og ærlig bok om en ung jente på flukt.

Forlaget sier om boka :"Det er sommer. Nokokure er 16 år og har akkurat kommet til Norge, etter å ha flyktet fra Eritrea. Vi følger henne i de ulike stadiene av søknadsprosessen som mindreårig asylsøker, og vi følger også menneskene somavgjør hvorvidt hun får bli."

Den starter hjerteskjærende vondt; en jente ligger på gata, med ødelagte klær, plastsandaler og blodige føtter. 
Mange går forbi, noen stopper opp og ser, men vet ikke hvordan de skal forholde seg til situasjonen. En kvinne stopper opp, men etter en liten overveining smyger hun  seg videre. To unge gutter gir henne penger og forsvinner fort. Den tredje, en fotograf,  ser henne som et fantastisk scoop, et motiv han ikke kan slippe. Han "redigerer" henne og fotograferer, men blir stoppet av en farget mann som  ragerer på dette, og dytter fotografen unna, og så kommer sikkerhetsvaktene .
Dette er Nokokures første møte med Norge. Hun har hatt en lang, strabasiøs ferd, først med båt, så gjennom Europa. En mann som har operet som "broren" hennes, har plantet en historie hun må bruke for å få opphold i landet. Men i møte med politiets utlendingenhet og UDI holder hun seg stort sett til sannheten. Faren var dyrlege i landsbyen hun har flyktet fra, men han forsvant plutselig. Bestefaren som hun elsket er død. Da soldater angriper de sivile rømmer hun. 
Ved asylmottaket på Sørlandet er hun ensom, og liker best å gå ute i naturen. En dag går hun seg tilfeldigvis på en hest, en fjording. Han er redd, flykter unna, men hun ser at han er sterkt skadet. Hun er vant til dyr, har et lite esel hjemme. og klarer å nærme seg hesten etter hvert. Møtene mellom den skadde hesten og den ensomme jenta er vakkert beskrevet, en rørende og sterk historie. Men så dukker hestens eier opp. Dette også et spesielt møte. Den ensomme jentas skjebne skal snart avgjøres, men hvem taler hennes sak?

Jeg må innrømme at tårene ikke var langt borte når jeg las denne sterke historien, som kunne vært fra virkeligheten. Tenker på alle barna og ungdommene som er alene, uten å kunne språket i en totalt fremmed kultur. Jeg syns forfatteren har gjort en kjempeoppgave ved å skrive denne boka for ungdom, og jeg håper virkelig at mange, mange leser den.
Boka har en talende forside; kun et stempel avgjør skjebnen til mange mennesker rundt om i verden i dag!

Ashehoug
2017
254 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Veldig fint å lese! Fikk denne boken for litt siden, og gleder meg til å begynne på den :-)

    SvarSlett