mandag 27. november 2017

Maria Parr: Keeperen og havet (Roman, barn)
Maria Parr fra Sunnmøre fikk Brageprisen for denne boka sist uke, og da måtte jeg selvfølgekig gjøre meg kjent med den. Fant den på eBokBib før alle eksemplarene var borte, ett eksemplar var ledig. Jeg har ikke lest noe av forfatteren tidligere. I dag ble denne boka lesestoffet på vei til Trondheim med Kystekspressen, i nydelig vakkert vintervær.

Handlingen er lagt til ei lita bygd, Knert-Mathilde, der det ikke skjer så mye. Men for barna som bor der, er det alltids noe å finne på. Trille, som er bokas hovedperson, og nabojenta Lena, bygger flåte, går julebukk i orkanbyger og er med bestefar i naustet og i båten på fisketurer. De er i tolvårsalderen, går på ungdomsskolen sammen, og er bestevenner. Trille har flere søsken, Lena er enebarn. Det lille samfunnet gir dem et trygt miljø, men som over alt er det også motsetninger mellom de som bor det.

Lena er en god keeper på ungenes fotballag, og er en tøff og fryktesløs jente. Men også en sårbar jente. Da det kommer en ny jente, Birgitte, flyttende til bygda, blir relasjonene mellom barna i bygda forstyrret. Birgitte er fra Nederland, har annerledes interesser og er svært søt. Det syns Trille også.

Vi følger barna gjennom et helt skoleår, og får med oss hendelser fra fritid og skole. Dette er en barnebok som tar ungenes følelser seriøst. Småforelskelser, sjalusi, bekymringer i forbindelse med fritidssysler og hobbyer, behov for å bli sett, behov for ømhet og omsorg. De voksne må ta alt dette på alvor. Romanen er full av humor, kvikke replikker og gode miljøskildringer. Den er lettlest, som en barnebok skal være, med et fargerikt språk, så dette en koselig bok å lese. Barn som finner på mye rart er det barna vil lese om. Jeg syns forfatteren virkelig har fanget denne aldersgruppen godt, så boka er gjenkjennelig, solid og ekte. (Glemte helt å skrive omtalen på nynorsk, beklager).

Samlaget

2017
234 sider
Nynorsk
Lese på eBokBib

2 kommentarer:

 1. Da var du heldig som fant et ledig eksemplar,jeg har stått lenge i kø så nå håper jeg at den snart er ledig. Virker som en fin bok dette og jeg ser virkelig frem til å lese den. Vil forresten anbefale deg "jente som ville redde bøkene", nydelig illustert av Lisa Aisato.

  SvarSlett
 2. Takk for omtalen.
  Denne blir nok under juletreet i år.
  Tonje Glimmerdal som ho fekk Brageprisen for sist var det to
  av barnebarna som fekk så me har ei på hytta.
  Glimrande bok til å lese høgt av for borna.

  God tirsdag. Her er det baking på gong...
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett