onsdag 20. desember 2017

Alice Munro: Prospektkort (Noveller) Bokhyllelesing 2017


"Da Alice Munro ble tildelt Nobelprisen i 2013, hadde hun gjennom flere tiår skrevet noveller om kvinners og menns hverdagsliv, på landsbygda, i småbyen og i forstedene. Novellene i denne samlingen er hentet fra de tre første utgivelsene hennes. Menneskene vi møter her skildres med hennes karakteristiske varme og brodd, i alle livets faser. Novellene kretser gjerne om store temaer som kjærlighet, vennskap og død, samtidig som de dveler ved de små detaljene, som gir leseren opplevelsen av at det er selve livet som folder seg ut på boksidene.
Utvalget er hentet fra Dance of the Happy Shades (1968), Lives of Girls and Women (1971) og Something I’ve been Meaning to Tell You (1974)."
Alice Munro skriver om vanlige mennesker i småbymiljøer, spesielt fra byen Jubilee. Her er det typiske sosiale hierarkier, slik vi kjenner det fra etterkrigsåra i USA og Canada. Sterke konvensjoner og fordommer råder, men vi opplever at kvinnene i disse miljøene kan være både sterke og skarpe. Her møter vi mødre og døtre, kvinner og menn, og hverdagslivet deres avslører at de har drømmer og ønsker om å leve et verdig liv, noe som ikke alltid er like lett.
Personene hennes er ofte sære og spesielle, ikke alltid A4. De er ofte hjelpesløse og sliter med å holde fasaden. Munro er en mester til å vise oss disse egenskapene, slik at vi blir nysgjerrige på dem, og føler empati med dem. Ofte er de så godt karakterisert at komikken trår fram. Derfor ligger det mye humor bak tøffe skjebner. 
 Etter å ha lest novellene hennes sitter jeg ofte igjen med et spørsmål om hva som skjedde. Det ligger mye bak både hendelser og replikker, noe som gjør de svært lesverdige. Jeg har lest boka med glede, men fikk litt dårlig tid på meg, da jeg måtte gjøre meg ferdig før jul. Noen av novellene kunne godt vært lest to ganger. Kommer nok til å lese mer av Alice Munro når anledningen kommer.

Gyldendal
2017
304 sider
Bokmål
Oversetter: Vibeke Saugestad og Ragnhild Eikli
Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Alice Munro er det lenge siden jeg har lest, men absolutt et forfatterskap jeg kan tenke meg å utforske nærmere. Kanskje det blir Prospektkort.

  Ønsker deg og dine en riktig god jul :)

  SvarSlett
 2. Eg har også lese nokre av novellene til Alice Monro.
  Ein sit att med ettertanke og nesten behov for å lese på nytt.

  Ynskjer deg ei fin romjul.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett