fredag 1. desember 2017

Toril Brekke: Alle elsket moren din (Roman)


Dette er en familiehistorie fortalt av Agathe, fem år i begynnelsen av boka, i 1949. Hun bor sammen med moren, mormor, morfar og onkel Jannik på Bekkelaget. Mormor er klippen i familien,  og moren er musikken. Hun spiller piano. Så kommer pianostemmeren Isak inn i bildet, og senere flytter Agathe og moren sammen med han, i leilighet på Valle Hovin.  Moren får en liten baby, Morten, som storesøster får mye ansvar for.  Hun skjønner at moren trenger "luft", hun knuges av barna og de huslige pliktene. Hun må spille. Karriereplanene er borte, hun gir spilletimer hjemme.  Moren drømmer seg bort til konsertscener rundt om i verden, der alle elsket henne. Det var her hun var før Agathe ble født, og Agathes ankomst var årsaken til at hun måtte slutte. Agathe vet ikke hvem som er faren hennes, hun får aldri svar fra mor når hun spør. Dette blir en traume for den lille jenta. 

Vi opplever Agathes liv utenfor hjemmet, sammen med venner fra skolen og i gata der hun bor. Barndom og pubertet. Opplevelser som er gode, men også negative.  Utprøving av hvordan de skal holde sigaretten, den første sminken, møter med gutter på løkka, ekle møter blottere på gata. 
"Og jeg føler at vi forandrer oss, akkurat nå, at vi driver og blir noen andre, akkurat her i det grågrønne bladverket, at vi kommer til å være noen nye når vi snart skal reise oss for å gå. Og jeg gisper, for jeg vil ikke, eller vil jeg?"
Det handler om vanskelige familiekonstallasjoner, om vennskap og lojalitet mellom barna  i gata. En oppvekstroman som er både rørende og gripende.
En roman fylt av musikk, både vakker og trist. Toril Brekke skriver som vanlig fengslende og godt. Denne romanen er lagt tett opp til hennes egen oppvekst, og Agathe har nok mange trekk fra forfatteren. En tidsbeskrivelse fra 50-60-tallet i Oslo. Den tida ungene måtte finne ut av det meste på egen hånd. Noe som regel gikk bra, men også førte til frustrasjoner og usikkerhet. 

Anbefaler boka.

Ashehoug
2017
334 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket  

2 kommentarer:

  1. Ja, denne boka likte jeg også veldig godt!

    SvarSlett
  2. Takk for anbefaling. Det leser veldig bra.
    Jeg tror, jeg ville prøve denne boken veldig gjerne :-)))
    Hilsen til deg. God første Adventshelg. Viola

    SvarSlett