torsdag 11. januar 2018

Colleen Hoover: Det ender med oss (Roman)

Det ender med oss - 
   Colleen Hoover
  
   Gunhild Gursli-Berg
  
   Kurt Hanssen
Fra forlaget: "Lily Bloom er i begynnelsen av 20-årene. Hun har ikke hatt det lett i oppveksten, faren var voldelig og hun fikk ikke lov til å ha venner på besøk. Lily er likevel full av vilje, pågangsmot og tro på framtiden. Etter å ha fullført college, flytter hun til Boston og åpner sin egen blomsterbutikk. Hun møter hjernekirurgen Ryle Kincaid. Han er påståelig, sta og arrogant, men også følsom, briljant og fullstendig bergtatt av Lily. Og til tross for at Ryle har en sterk aversjon mot forhold, blir de et par. Så møter Lily plutselig igjen sin første kjærlighet, Atlas Corrigan. Han var hennes sjelefrende og beskytter da hun var 15 år, men de har ikke sett hverandre siden. Og like plutselig blir alt Lily og Ryle har bygget sammen, utsatt for et ragnarok."

Lily var bare femten år da hun møtte Atlas. Han ble kastet ut fra hjemmet sitt av stefaren da han var atten år, og søker tilflukt i et tomt hus, nabohuset til Lily. Lilys far er voldelig, og de to ungdommene søker sammen, ser på TV , blant anna Ellen De Genreres show. Etter hvert blir de sjelevenner og kjærester, fram til at Lilys far oppdager dem, og han kaster Atlas ut med stor brutalitet. Hun hører ikke mer fra Atlas etter dette. Lily har skrevet dagbok, til Ellen De Generes. Her betror hun henne alle sine tanker og sorger.   
Senere har Lily flyttet til Boston, der hun vil gjennomføre en stor drøm, hun vil drive blomsterbutikk. Mens hun forbereder denne, dukker Alyssa opp, en jente hun straks blir bestevenn med. Og så dukker plutselig en flott og kjekk mann opp, nevrokirurgen Ryle. De faller pladask for hverandre, men Ryle gir klart uttrykk for at han ikke ønsker å gå inn i fast forhold eller stifte familie, og de går hver til sitt. Er halvt år senere dukker han opp, og da viser det seg at Alyssa er søsteren hans. Nå ser alt ut til å bli et lykkelig samliv med en kjæreste hun elsker og de planlegger framtida sammen med bestevenninnen og hennes mann.. 

Men, uten å gi nærmere detaljer til historien, er det nok slik at den som elsker deg høyest også kan gi deg de største sorgene. Det blir en uforglemmelig og dramatisk fortelling om kjærlighetens ultimate pris. Og alt har et alvorlig undertema, da forfatteren har brukt mye av personlige hendelser fra eget liv i denne romanen. Dette forteller hun om i etterordet i boka. 
(En liten bagatell jeg reagerer på er det at Ryle opptrår i operasjonsklær med stetoskop langt utenfor sykehusets vegger. Dette er vel heller ikke vanlig i USA?)

En svært lettlest roman med driv, slik at du leser og leser til du er ferdig med siste side. En rosa roman med et alvorlig tema, slik at du ikke kan legge den fra deg og glemme den i samme sekund. Når kjærlighet ikke bare blir romantikk og lidenskap, men også skaper smerte, må en ta de rette valga. Dette skriver Colleen Hoover svært empatisk og hjerteskjærende om i denne romanen. Anbefales for de som vil ha en romantisk kjærlighetsroman med alvorlig undertone. 

Gursli Berg Forlag
2018
384 sider
Oversatt av Kurt Hanssen
Bokmål
Leseeksemplar 

2 kommentarer:

 1. Så kjekt å se at du også likte denne Åslaug! Jeg leste denne i et eneste jafs,det var ikke enkelt å legge den fra seg- litt klisjàktig sagt men dog, sånn var det! Jeg kan også anbefale "En vakker dag" av damme forfatter,den satt lenge i hos meg.

  SvarSlett
 2. Artig å se at du har lest boken på samme måte som meg. Vi damer skal jo like menn i uniform, så det er vel det operasjonsklærene skal illustrere :)

  SvarSlett