onsdag 28. mars 2018

Finn Iunker: Stemmer fra Israel (Vitnesbyd fra Israelske soldater)

Denne lille boka er en del vitnesbyrd fra Israelske soldater som den israelske organisasjonen Breaking the Silence har samlet og publisert. Forfatteren har fått bruke disse i sin stipendoppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo, og bearbeidet dem til prosaform. En del av utsagnene er opp til 17 år gamle, men ikke noe tyder på at forholdene har bedret seg.

Dette er dyster og deprimerende lesning. Soldatene er åpne på at de er brutale og hensynsløse mot palestinerne, dag og natt.
"På skolen var det en som vi visste var psykisk syk. Han begynte å skrike mot soldatene, og de slo han i hodet med geværkolbene så han begynte å blø."

En kvinne er sprengt i fillebiter, og barna kommer . Soldatene ler, syns det er vittig at barna hadde sett "mamma på veggen". En annen binder en palestiner på panseret og kjører rundt med han i byen.
Noen av soldatene sier at de hadde inntrykk av at de skulle beskytte araberne  fra jødene. En soldat sier at bosetterne i Hebron er de verste jødenazistene han noen sinne har møtt. " Og det skjer her, i staten Israel. Ingen vet om det. Ingen ønsker å vite det."
Små barn helt nede i fem, seks års alderen banker opp palestinerunger med sten, mens foreldrene heier på dem.

Grusomhetene står i kø. Det er sterke vitnesbyrd fra soldatene, som står midt oppe i det. Noen kjenner at dette ikke er bra, andre utfører brutale handlinger med glede. At organisasjonen Breaking the Silence har tatt disse intervjuene er bra, og viser at det finnes forståelse for at forholdene er uutholdelige. Dramatikeren Finn Iunker har videreført disse rystende beretningene til prosa og scene, slik at de framstår nakne og ærlige, og går rett inn i hjertet til leseren. En liten bok det er verdt å lese.

Kolon
2015
101 sider
Lest som eBok Bib

4 kommentarer:

 1. Grøss-- blir kvalm bare av å lese dette innlegget.
  Og boka har jeg med på påskeferie..
  God påske Åslaug!

  SvarSlett
 2. Jeg leser norsk bok... jeg er glad :-))) min første bok på norsk.
  Ja... jeg må veldig konsentrere meg... men jeg er glad.
  God påske... Klem fra Viola

  SvarSlett
 3. Det verste er at israelerne enda ikke har tatt til vett. Denne boken gjorde inntrykk på meg, sånn som alle bøker som handler om noen menneskers overgrep mot andre gjør.

  SvarSlett
 4. Uff, det er forferdelg.
  Dei som uttalar seg blir vel straffa kanskje....
  Eg undra meg ofte over det som skjer der nede, og må vedgå
  at eg synest Israel måtte kunne opptre på ein betre måte.

  God påske frå Anne-Mari

  SvarSlett