fredag 6. april 2018

Jarle Sten Olsen: Bare du som passer på (Krim)


En ny krimforfatter er kommet for å bli. Jarle Sten Olsen har skrevet en spennende krim, med handling fra Bø i Telemark. Dette liker jeg godt, for dette er et sted jeg har mange minner fra. I min ungdomstid gikk jeg nemlig på landsgymnaset i Bø. Så her var mye kjent, og mange minner dukket opp underveis. Ikke minst husker jeg politiske diskusjoner med ungdommer fra bygda, blant anna Ingvar Skobba, som er nevnt flere steder i romanen.

Så til boka. Vi møter Tom Moen, som jobber i  NRK-beta, hvor han utvikler droner til TV-produksjon. Han og vennen Ram, tester ut nytt avlyttingsutstyr som de har laget egne versjoner av. Blant anna en drone i lite format. Men under utprøving går det galt, og de havner på sykehus. Nå dukker operasjonsleder for spesialenheten Overvåking av Reaksjonære Grupper, Berit  Veiseth,opp. Hun vil at de to skal dra til Bø for å overvåke tre asylsøkere fra Syria, mistenkt for å være IS-terrorister. Tom drar, under skalkesjulet ferievikar for en journalist fra NRK. 

I Bø møter han Renate Iversen, som han skal vikariere for. Hun introduserer ham for andre folk fra bygda, og kan fortelle at hun holder på med manus til en bok. Her går hun tilbake til hendelser fra krigstida. I Bø lever den siste krigshelten fra motstandsbevegelsen, en 95-åring som ikke er helt klår i hodet lenger. Og her finner vi gruppa Soldiers of Odin, som består av en gjeng høyrevridde menn med nazistiske holdninger. De syriske flyktningene møter negative holdninger fra disse, men også godvilje via Frivillighetsentralen. Sterke motsetninger preger bygdesamfunnet, motsetninger som har bakgrunn fra krigens dager holder fremdeles stand. Da Renate blir funnet drept like etter at Tom har blitt kjent med henne, skjønner vi at her ligger mye og ulmer, og spenningsnivået i boka stiger.  

Rett og slett en krim med et innfløkt plot, god driv og spenning hele turen. Persongalleriet er troverdig og ekte. Boka er velskrevet og engasjerende. Tror vi ser mer fra denne forfatteren.

tine har også lest boka

Format forlag
2018
251 sider
Bokmål
Leseeksemplar 


2 kommentarer:

  1. Kjempeflott omtale Åslaug, gøy at du har lest og likt boken, og takk for lenke! Som du vet likte jeg den godt, og gleder meg til neste bok fra denne kanten :)

    SvarSlett
  2. Takker og bukker:-) og ja, det kommer mer, må bare få det fra hodet til tastaturet først...

    SvarSlett