mandag 2. april 2018

Martin Pistorius: Da jeg var usynlig (Biografi)


Fra forlaget: Alle trodde den lille gutten var hjernedød. Men han skjønte alt de sa... I januar 1988 blir 12 år gamle Martin uforklarlig syk. Han slutter å snakke og spise. Han sover konstant og er umulig å få kontakt med. Legene skjønner ikke hva som er galt og mener han lider av en ukjent, degenererende sykdom. Martin blir flyttet til en institusjon for funksjonshemmede barn. Familien innser at gutten de elsker er borte. Tror de. "Da jeg var usynlig" har tatt verden med storm. Boken forteller en hjerteskjærende og gripende historie om en gutt som i 12 lange år er fanget i sin livløse kropp. Ved hjelp av håp og kjærlighet kjemper han seg ut av mørket og tilbake til livet. I denne boken fortelles historien om foreldres motstandskraft, konsekvensene av en feildiagnose, misbruk av grusomme pleiere og den ubegripelige mentale styrken og utholdenheten til Martin. Det er en bok om at det alltid er håp, om at drømmer, kjærlighet og sinnets kraft aldri må undervurderes. Boken om Martins vei tilbake til livet hjelper oss å verdsette vår egen tilværelse og inspirerer til å kjempe for at andre skal få det bedre. En bok du aldri vil glemme.

Dette er en brutal fortelling om en ung mann som var innelåst i egen livløs kropp i 12 år. Ingen trodde han forsto noe, han ble pleiet på et hjem for sterkt funksjonshemmede, der enkelte av pleierene var totalt uten empati og behandlet han mer eller mindre som et dyr. Og til og med utnyttet han seksuelt. Han kjemper en kamp for å få armene til å bevege seg, slik at han kan gi et tegn til foreldrene om at han er der! Han har tre furier i historien sin.  Frustrasjon, Frykt og Ensomhet.
Til slutt er det en pleier som har tro på at han forstår, og det blir satt i gang undersøkelser der bruk av data fører fram til kommunikasjon. Men alt tar tid. Etter hvert klarer han ved hjelp av datastemme å fortelle om sin skjebne, og han får for første gang på mange år mulighet til å kommunisere med andre. 

Forfatteren  viser oss med sin historie hvor mye det betyr å klare noe sjøl, ikke være avhengig av andre.  At vi står opp og kler oss sjøl, finner fram mat og planlegger dagen, tar vi for gitt. For Martin Pistorius var dette noe han måtte kjempe for, år etter år. Han sitter fremdeles i rullestol og  snakker bare via datamaskinen, men han har funnet sin store kjærlighet og klarer seg utenfor institusjonen. En utrolig og fantastisk historie som forteller om håp og kjærlighet, og troen på at det finnes en vei ut av mørket. En bok som jeg ikke glemmer så lett.

Pantagruel
2015
293 sider
Oversatt av Solveig Moen Rusten
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar