tirsdag 3. april 2018

Alice Oseman: Jeg håper noen kan høre meg (Ungdomsroman)


Fra forlaget: Studier, jobb, penger, lykke. Det er det man gjør. Det er formelen. Det vet alle. Det vet jeg. Det eneste Frances noen gang har brydd seg om, er å komme inn på et eliteuniversitet. Ingenting får stå i veien for drømmen om å lykkes. Ikke venner, ikke interesser - og aller minst hennes eg,e mørkehemmeligheter. Da Frances blir venner med Aled, den sjenerte, supersmarte skaperen av Frances' favorittpodcast Universe City, våger hun for første gang å vise mer av hvem hun er. Men også Aled har mye han skjuler, og vennskapet mellom dem er både sterkt og skjørt. Og følgene er katastrofale for dem begge da sannheten om podcasten sprer seg på nettet. For hvem er egentlig Frances hvis hun ikke er den hun har arbeidet så hardt for å være


Her er vi direkte inn i en verden som består av podcast på Youtube, Tumblr og Twitter. En verden der ungdommene kjenner seg hjemme, en verden vi ikke kommer unna i våre dager. Den unge Alice Oseman har skrevet en bok om en tenåringsverden, der hovedpersonen og fortelleren er Frances . Hun er en svært intelligent student, som har et stort mål, å komme inn på Cambridge Universitet. Hun er aldri i tvil om at hun skal klare det. I huset over gata bor Aled, en sjenert og stille gutt. Han går på en annen skole, men Frances vet hvem han er gjennom klassekameraten Daniel. Frances er totalt oppslukt av en podcast-serie på Youtube som heter UniverseCity. Men hun innrømmer ikke dette overfor andre, da dette ikke passer til imaget smarting på skolen. Men etter hvert kjenner hun at den personen som elsker UniverseCity passer bedre inn i selvbildet hennes, og da hun blir kjent med Aled, den smarte skaperen av podcast-serien, kjenner hun at ting faller på plass. 


En godt komponert roman som er et friskt pust fra en ungdomsverden der det svinger mellom oppgløddhet og nedturer, stor tro på eget ego, og total fortvilelse over det samme. Her er flere viktige tema berørt, slik som seksualitet og trygghet i tenårene. Og ikke minst er forholdet til foreldre en del av handlingen. En mor som forstår og oppmuntrer, og en mor som kun trykker ned og ikke skjønner hvilke behov barna har. 


Dette er en troverdig og original historie som handler om vennskap, identitet og søken etter å finne seg sjøl. En ungdomsroman jeg vil tro faller smak fra 14-årsalderen og oppover. Ja gjerne for foreldre og besteforeldre også.


 bokelskerentinelesejenta og beathe har lest og blogget om boka.

Mangshou forlag
2017
476 sider
Oversatt av Tonje Røed
Bokmål
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Fin omtale av en bok som jeg likte godt (takk for lenke) Det er ikke bare ungdom som vil ha glede av denne :)

    SvarSlett
  2. Ja,sant denne var fin? Kan godt leses av voksne også, det er jeg helt enig med. Tusen takk for link :-) Ser du leser "En sånn jente" du også-jeg feller tårer og er sint samtidig! En utrolig viktig bok!

    SvarSlett