fredag 11. mai 2018

Ali Smith: Høst


Dette er en historie om vennskapet mellom den unge Elisabeth og Daniel, som er over 100 år. De har kjent hverandre siden Elisabeth var lita jente. Daniel har vært reiselederen hennes gjennom litteratur og kunst i alle år. Han spør alltid når de møtes om hva hun har lest i det siste. Lese må en alltid gjøre, mener Daniel. "Selv når man ikke leser rent fysisk. Hvordan skal man ellers kunne lese verden?"

Her knyttes stoffet opp mot store kunstnere som Shakespeare, Dickens og Aldous Huxley, og ikke minst trekkes popkunstneren Pauline Boty, en multikunstner som døde ung, fram fra glemselen. 
Høst er historien om et uvanlig vennskap. Daniel, som har levd lenge, er på aldershjem og lever på  minner. Elisabeth har livet foran seg og retter blikket framover. Hun er opptatt av det som skjer i Storbrittania, der politikken har ført folket i uføre. Derfor er kunsten og litteraturen så viktig. 

Høst er en vakker  blanding av drømmeverden, minneverden og realisme, slik bare Ali Smith kan se det. Dette er en av fire bøker, der årstidene er tema. (Knausgård har allerede gjort det).

Jeg las boka på eBokBib, og føler at jeg mistet noe av kraften som finnes i den. Flere avbrudd gjorde også at jeg tror jeg må lese den om igjen. Noen bøker trenger mer "tid", noe Ali Smith er svært opptatt av.

beathe har lest boka og skrevet en mer utfyllende kommentar om den.


Oktober
2018
237 sider
Oversatt av Merete Alfsen
Bokmål
Lest som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Virker som en bok jeg vil like! Og - har Knausgård allerede skrevet om årstidene på denne måten? Interessant :)

    SvarSlett
  2. Denne var fin! :-) Jeg har "Winter" liggende på vent, kanskje jeg skal lese den snart.

    Tusen takk for link :-)

    SvarSlett