tirsdag 19. juni 2018

Johannes Anyuru: De kommer til å drukne i sine mødres tårer (Roman)


Tre ungdommer, to menn og en jente, sterkt påvirket av IS, angriper en bokhandel i Gøteborg. I denne bokhandelen er en kjent kunstner i gang med å fortelle om sine svært kontroversielle karikaturteginger, data som f ungdommene tar gisler og jenta filmer aksjonen. Et blodig drama er i gang, da politiet ankommer. Dette er starten på denne gripende boka. Mens terrorangrepet pågår er vi med i tankene til jenta, som filmer med mobilen. Hun får etter hvert tanker om at dette er feil. "Hør på meg Amin. Jeg tror ikke vi skal være her. Det var ikke hit vi skulle. De skulle ha stukket av. Hva slags oppdrag var det hun trodde at hun har her."

To år senere kommer en person inn til den rettspsykiatriske regionsklinikken i Tundra, en times tid fra Gøteborg. Han skal møte jenta fra terrorangrepet. Han er forfatter, og er bedt om å komme, da jenta har lest bøkene hans, og vil snakke med han. Han ser en gråtende, sammenbitt person. "En morder som hadde utgytt blod i navnet til min religion. En demon som hadde stjålet ansiktet mitt. Hun gråt,lydløst, da hun så på meg."
Hun ønsker at han skal skrive fortellingen hennes. Hun mener at hun har en oppgave som varsler fra fremtiden, en tid med heimevern, borgerkontrakt og interneringsleirer for muslimer og jøder. Men forfatteren kjenner bakgrunnen hennes, med en diagnose på alvorlig shizofreni med psykotiske perioder og hallusinasjoner. 

Det utvikler seg til å bli et merkelig vennskap mellom forfattere og jenta. Han er sjøl innvandrer, og opplever at hennes engstelse for framtida er lik hans. 
"Føler du håp?. Hun sa det uten å se opp. Jeg ble satt ut av spørsmålet, og av ikke umiddelbart å kunne finne et svar i meg selv. Jeg sto et skritt bak henne, murveggen på sykehuset kastet varmen tilbake til ansiktet mitt. Hun sa: Håp for Sverige? For livet ditt med familien her?"
  
 Fortellingen hennes er springende, mange tanker om vanskelig oppvekst i et krigsherjet Syria, flukt fra Belgia til Sverige, møte med Hamad og Amin og deres påvirkning på henne. Glemsel og fantasi, fortid og framtid. 

Tekstene i boka veksler mellom forfatterens og jentas, noe som til tider ble noe vanskelig å få sammenheng i. Men dette er en bagatell i forhold til hvor sterkt budskapet er. For bak all elendighet og pinsler et menneske opplever, er det alltid håp om et bedre liv. Og terror fører ikke til annet enn elendighet, for noen av partene. 
En roman som handler om det som skjer i Sverige, Norge og de fleste land i Europa i dag. Islamfobi og mistillit i en skremselpropaganda som fører til avstand, ikke integregring.  

Forfatteren er svensk-ugander, og vakte stor oppsikt med denne boka da den ble utgitt i 2017.

Press forlag
2018
Oversatt av Håvard Syvertsen
Bokmål
Lest som eBokBib


2 kommentarer:

  1. Der minnet du meg på eBokBib, og at iPadden min har avgått med døden. Må fixe meg en ny skjerm-greie, men det er et tiltak. Interessant bok, og jeg likte godt tittelen :)

    SvarSlett