onsdag 4. juli 2018

Ellen Emmerentze Jervell: Fjellfolk (Roman)


"Det var så enkelt å lage en familie, men hvorfor var det så enkelt å ødelegge den? Og er det sant at løsningen på alt som gjør vondt, finnes på vidda?Fjellfolk er en bok om to generasjoner uønskede barn, om menneskene og naturen og det som binder dem sammen."
Kathrine er skilt fra Nicolai, og de har en liten datter. Da de var gift var det faren som tok seg mest av datteren. De dro på fjellturer sammen, og han begynte å skrive en liten dagbok til henne, om fjellturene de har hatt eller skal ha. Så skilles foreldrene, og Kathrine opplever at hun ister grepet. Hun klarer ikke å ta seg av datteren slik hun bør, og tyr til piller og alkohol.

Frida vokser opp i en kjærlighetsløs tilværelse, og havner i et utagerede festliv, der menn byttes ut jevnlig. Hun blir gravid, og ønsker abort. Legen Anders, også en rotløs person, blir en av Fridas menn, og dette forholdet utvikler seg heller dårlig, for begge. 

Den eneste som kan virke som entrygg person, er den eldre Evard. Men han har også hatt sitt krevende liv.

En roman som engasjerer undeveis. Vanskelige personlige forhold er bra beskrevet. Og lange sekvenser med tips om fjellturer, fra Nicolais dagbok til datteren, er fine. Men boka ga meg ikke så mye, kanskje på grunn av at det er skrevet så mange slike traurige fortellinger i det siste. 

beathe har lest boka, og likte den nok bedre enn meg. 

Gyldendal
2017
288 sider
Bokmål
Lest som E bok Bib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar