tirsdag 3. juli 2018

Lisa Jewell: Arven og Alyson Richman: Timer av fløyel (To sommeromaner)

Arven av Lisa Jewell (Heftet) 


Første verdenskrig er over og ting begynner å normaliseres. Arlette er en vakker ung jente som arbeider i et varemagasin om dagen. Om natta lever hun festlivet sammen med kunstnere og musikere. Men noe skjer som forandrer hele livet hennes, og hun flytter tilbake til Gurnsey, hvor hun er vokst opp.

To generasjoner senere ankommer en ung jente, Betty, storbyen London. Hun har pleid sin gamle bestemor Arlette til hun nylig døde. Bestemoren har etterlatt seg et testamente, der hun må finne en kvinne, Clara Pickle.
På jakten etter å finne denne kvinnen, dukker det opp mange opplysninger om bestemoren, og Betty får et innblikk i en dramatisk historie. Hun skjønner hvorfor den gamle eksentriske damen ble som hun ble.
 Betty er en moderne, tøff jente, som fort finner seg til rette i Soho. Men også hun må rydde opp i livet sitt etter hvert, og finne ut hvilken vei hun skal velge.

En lettlest, varm og nostalgisk fortelling om de to kvinnene fra ulike tidsepoker.  Vil du ha noe koselig og romantisk å lese i ferien, er dette boka.

Cappelen Damm
2018
492 sider
Oversatt av Anita Garmannslund
Bokmål
Lånt på biblioteket


Her handler det også om en ung jente og hennes bestemor. Marthe de Florian er en vakker kvinne, som stort sett har levd et luksuliv som elskerinne og kurstisane er syk og sengeliggende. Hun deler sin historie med barnebarnet Solange, som ikke har kjent sin bestemor før i voksen alder. En historie som starter i Paris på slutten av 1880-årene. Et levd liv som har vekslet mellom fattigdom og rikdom. Om kunstsamlinger og luksus, parfyme og dyre klær, men et liv i ensomhet og lite kontakt med verden utenfor. Et noe uvanlig liv, som er svært fjernt fra virkeligheten.  Irriterende overflatisk. 

I 1940 forlater Solange  leiligheten til sin bestemor, som nå er død. Den tyske okkupasjonen fører til at hun må flykte fra Paris og hun vet ikke om hun kommer tilbake noen gang.
Romanen er inspirert av den sanne historien om en forlatt leilighet i Paris som sto avstengt i sytti år før den ble oppdaget i 2010. Det er en spennende og gripende fortelling.Her veksler det også mellom Marthe og Solanges historier, to kvinner fra ulike generasjoner, med helt ulike liv. 
Dette er en skikkelig sommerroman, som anbefales når du bare har lyst til å kose deg.

Cappelen Damm
2017
350 sider
Oversatt av Tiril Broch Aakre
Bokmål
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar