søndag 8. juli 2018
Jonas Hassen Khemiri: Alt jeg ikke husker (Roman)
Jonas Hassen Khemir (f 1978) er en svensk anerkjent forfatter og dramatiker. "Alt jeg ikke husker"er vinner av Augustprisen 2015, og romanen er også nominert til Svenska Dagbladets literaturpris.
Det handler om Samuel, en ung mann som nettopp har dødd i en bilulykke. Han var en entusiastisk, rastløs, nysgjerrig mann med mange drømmer. Etter hans død prøver en forfatter, (som kanskje er Khemiri sjøl?) å finne ut hvem Samuel egentlig var og hva som skjedde i tida før han døde. Han snakker med naboer, familie, venner og ulike folk som hadde kjent han fra barndom til nåtid. Gjennom disse samtalene får vi et innblikk i personen Samuel. Sentrale personer i denne innsirklingen er Samuels mor, hans mormor, vennen Vandad, kjæresten Laide og barndomsvenninen og kunstneren Panteren.
Samuel var statsviter og jobbet i Migrasjonsverket. Faren var afrikaner, men ute av bildet for lenge siden. Forholdet til kjæresten Laide, som er svært samfunnsengasjert, har vært rotete, og Vandad, den småkriminelle vennen, har mer eller mindre sviktet.
Nå er også den trygge mormoren blitt senil, noe som Samuel reagerer på. Men er disse forholda nok til at han har kjørt inn i treet med vilje?
Intervjuene er korte og det kan virke vanskelig å få med seg hvem som uttaler seg, særlig i begynnelsen av boka. Det veksles mellom fortid og nåtid. Vi blir kjent med et miljø med mennesker som søker etter identitet og strategier for å tilpasse seg. Det er en kjærlighetshistorie og en historie om betydningen av vennskap og tilhørighet. Samuel var en utadvendt type som gjerne spurte fremmede mennesker om hva de mente om tema som kjærlighet og penger. Han ønsket å samle erfaringer. Personene som blir intervjuet har ulike oppfatninger om Samuel, og situasjoner de har vært oppe i. Vi blirderfor ikke helt kjent med personen Samuel, da det er store motsetninger mellom uttaleelsene om han. Er det tilfeldig, eller er det Samuel som endrer karakter i ulike sammenhenger?
Alt i alt en bok som holder deg våken og engasjert tvers igjennom. Og her må en konsentrere seg, for den er ikke lettlest. Men den er viktig, da mye av handlingen er lagt til et multikulturelt miljø, både i Stockholm og i Berlin. En svært spesiell bok fra en forfatter vi sikkert vil høre mer fra. Anbefales!
Andre som har lest og blogget om boka er: rosemarie og tine
Gyldendal
2016
322 sider
Oversatt av Andreas E.Østby
Lånt på biblioteket
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Kjekt at du leste og likte boken, til tross for at jeg nesten greide å avskrekke deg. Ser ut som du har forstått boken bedre enn meg, på lik linje med "forståsegpåerne" :)
SvarSlettDenne likte jeg også svært godt, men ser jeg har glemt å skrive om boka. Jeg fant særlig skrivestilen interessant, intervjuene og hele tiden denne litt forstyrrende tanken om hvem det egentlig er som sier hva. Er intervjuobjektene pålitelige? Definitivt ikke ei A4-bok. Det har jeg sansen for!
SvarSlettHørte Khemiri på Lillehammerfestivalen i fjor, og har boka- fortsatt på vent, dog.. Takk for påminnelsen.:)
SvarSlett