onsdag 11. juli 2018

Audur Ava Ólafsdóttir: Arr (Roman)


Jonas er en desillusjonert, alvorlig mann som opplever en slags midtlivskrise. Han er skilt fra Gudrun, og etter skilsmissen får han vite at datteren, Gudrun Vatnalilja, ikke var hans. Vi møter han hos tatovøren, er han ønsker å få dekket noen arr ved å tatovere en vannlilje. Han vurderer nå å ta livet av seg, for han tenker at verden ikke vil bli fattigere uten han, verden vil klare seg uten han. Han har ikke gjort noe for å forbedre verden. Nå grubler han litt over hvordan han skal gjøre det. Han låner gevær av naboen Svanur, som er den enste som prater med han. Han sitter med en gammel kladdebok og mimrer over livet sitt. Men finner ut at det er best å reise bort. slik at datteren ikke vil finne han skutt eller hengt.
Han velger derfor å reise til et land i krig. Her kan han komme ut for krigsherjinger og bli drept, så slipper han å gjøre det sjøl.

Han tar inn på et hotell, Silence, der det kun er to gjester i tillegg til han sjøl. Det eneste han har tatt med seg er en drill, som han skulle bruke til å skru opp en krok i taket med. Men søskenparet som driver hotellet oppdager at han kan bruke hendene, og han får etter hvert mange oppdrag med å fikse tette rør, reparere dører som henger og slenger, skru opp løse ledninger med mer.

Etter en tid, der han ser at det trengs hjelp for å bygge opp et krigsherjet samfunn, tenker han mindre og mindre på det planlagte sjølmordet. Noen har bruk for ham.
En varm roman med et dramatisk tema. En alvorlig bok, men samtidig som den har en tristhet, har den håp og glede. Her mangler heller ikke humor. Hvert nytt kapitel har overskrift, hentet fra Jónas Thórbjarnarsons Hvor ender man, fra Nietzche og dikt strofer fra blant anna Leonard Cohen og Paulus.

Pax forlag
2018
208 sider
Oversatt av Tone Myklebost
Lånt på biblioteket


3 kommentarer:

  1. Åh.... fine boken! denne likte jeg veldig godt :)

    SvarSlett
  2. ja, denne likte jeg også godt selv om den hadde veldig lik tematikk som en mann med navn Ove. Denne var sprekere!

    SvarSlett