torsdag 12. juli 2018

Rachel Cusk: Omriss (Roman)En ung forfatter reiser til Aten for å holde et skrivekurs. På flyturen blir hun sittende ved siden av en utflytta gresk mann som forteller sin livshistorie, blant anna om hvordan ekteskapet som var over hadde påvirket ham:
"Humpen i veien hadde ikke bar veltet ekteskapet, den fikk ham til å skjene ut på en helt annen vei, en vei som ikke var annet enn en lang, retningsløs omvei, en vei der han egentlig ikke hadde noe å bestille og som han noen ganger fremdeles følte at han vandret på helt til denne dag." 
 Hun møter etter hvert mange mennesker, både de som skal undervise sammen med henne, studente ved skrivekurset og fastboende i Aten. Vi får høre den ene personlige historien etter den andre, historier om kjærlighet, sjalusi, ambisjoner, lengsel og sorg. Vi leser historier om dyr og om en desillusjonert pianist. Fellesnevneren i historiene er at de fleste har noe de angrer på og noe de ville gjort annerledes. Dette gjelder også forfatteren, som vi etter hvert blir mer kjent med gjennom møter med de andre på skrivekurset, og særlig sidemannen fra flyet, som hun møter igjen. Hun ser seg selv 

"som en form, et omriss, med alle utenforliggende detaljer fylt ut, mens formen selv forblir tom. og likevel, enda innholdet frble ukjent, ga denne formen henne for første gang siden hendelsen en  følelse av hvem hun var nå."

Rachel Cusk skriver engasjerende. Hun er svært analytisk og til dels filosofisk. Det handler om små, hverdagslige saker, men bak det gjenkjennelige og enkle ligger tanker om hvordan dette påvirker mennesket, og endrer en på lengre sikt.
Det handler også om hvor overflatisk mange lever i vår tid, og om hvordan status og higen etter å oppnå mer og mer, fører til ensomhet og livstrøtthet. En spesiell bok med et moderne uttrykk, om jeg kan si det sånn.

Gyldendal
2018
Oversatt av Agnete Øye
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Enig, det var en spesiell bok og det tok litt tid før jeg skjønte den helt, men da likte jeg den.

    SvarSlett