fredag 13. juli 2018

Silje Bergum Kinsten: Jeg vet ikke helt hva det er (Roman)
Romanen starter med at vi opplever dagliglivet til jeg-personen Fie, et hektisk liv der hun og ektemannen bytter på å levere/hente barn i barnehagen, smøre nistepakker, lage middag, følge barn til skoleaktiviteter, møte venner på fritid  og samtidig fungere på hver sin krevende arbeidsplass. Ikke noe uvanlig scenario dette. Slik er hverdagene hos svært mange unge par i dag. Ikke alle klarer dette over tid. Skilsmisser og brutte forhold kan bli enden på visa, eller rett og slett sykdom. Fie oppdager plutselig at hun ikke makter å bevege seg. Alt stopper opp. Både fysisk og psykisk er alt i ulage: 
"Jeg våkner med gåsehud.
Det føles som et tynt lag med rim dekker hele kroppen."
Alt vugger.
Jeg lener meg framover og faller ned på gulvet."
"Jeg slanger meg bortover gulvet, gjennom gangen og opp i senga.
Jeg lener meg over sengekanten, ser gulvet, brekker meg. Tørt brekk.
Hvis jeg ligger stille uten å bevege hodet, føler jeg meg mindre kvalm.
Jeg sovner som en mumifisert versjon av meg selv."
"
Hun havner i ambulanse til sykehus. Hun må roe helt ned og blir sykemeldt. Det tar lang tid, hun makter ikke å yte noe i familien, bare sove, hvis hun klarer det. Hun som har fungert i et stressende samfunn, blir satt helt ut. Det føles rart. Det antas at hun kanskje lider av ME, kronisk utmattelsessyndrom. Men hun vet ikke. 
Hun  savner den gamle Fie, men ser ingen vei ut av uføret.  Det er vanskelig å forstå for utenomverden at hele livet blir snudd opp ned. Dette medfører ofte skam og utilstrekkelighet. Den som blir syk må lære seg å leve med den kroppen en har, og legge alle ambisjoner bak seg. Dette er noe enhver skjønner er frustrerende. 

Bergum Kinsten har virkelig fått fram hvordan en utmattelse eller utbrenthet lammer et menneske. Med egne erfaringer bak, har hun gjennom Fie vist oss hvordan en slik sykdom påvirker en, og hele familien. Bergum Kinsten har  skrevet en gripende roman om et vanskelig og svært aktuelt tema.  En viktig bok i en overopphetet travel hverdag for småbarnsfamilier, der foreldrene har ambisjoner om å klare alt. Og i et samfunn der flere og flere, både unge og eldre sliter med å tilpasse seg en fart som kropp og sjel tåler.
En lettlest roman med et innhold som gir ettertanke.


Flamme forlag
2018
Bokmål
Lest som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en sterk og viktig bok.. *noteres*

    SvarSlett
  2. Denne har jeg tenkt på flere ganger når jeg har sett den på ebokbib men ikke gjort noe med, nå går jeg sporenstreks inn å ser om den er ledig. Takk

    SvarSlett