onsdag 29. august 2018

Gaute Heivoll: Sang for sekstiåtte forrædere (Roman)



Utgangspunktet for "Sang for sekstiåtte forrædere" er at i den lille bygda Finsland var det hele sekstiåtte som skrev seg som medlemmer av NS da krigen startet. Dette var en stor prosentandel i ei lita bygd med ca 800 innbyggere. Heivoll, som er født i bygda, undres over hva som kan ligge bak en slik avgjørelse.

Historien er bygd opp rundt den unge gutten Andreas, som er svært talentfull innenfor musikk. Han spiller blant anna orgel. Far til Andreas, Sigvald, er lærer og klokker. Han er en av de som melder seg inn i NS, da handelsmannen Gerhard Andersen verver medlemmer til partiet i begynnelsen av krigen. Han lover kundene gratis kaffe og tobakk hvis de skriver seg inn på lista, som ligger på butikkdisken. Dette frister mange, og da bygdas store menn, slike som lensmannen og ordføreren også står på lista, er det lett å sette navnet sitt på ei liste. Kanskje uten å helt skjønne hva det innebar. Verre blir det da ti menn som står på motstandssida en lille juleaften blir hentet, arrestert og ført bort. Nå skapes splid i bygda. Ingen visste hvor de ble av, og uroen brer seg.

Andreas får tilbud om å spille orgel til gudstjenestene i kirken, noe hele bygda, uansett politisk tilhørighet, beundrer og gleder seg over. Musikken overskygger de vonde kreftene.Etter krigen ble mange av NS-medlemmene dømt til ulike former for straff, og noen slapp unna. Det lille bygdesamfunnet måtte leve videre, noe de stort sett klarte ved hjelp av å unngå å snakke om det som hadde skjedd. Stillhet og fortrengelse fungerte bra. Dette har nok skjedd i andre bygdesamfunn også, og først i senere tid, når det åpnes for å komme til bunns i saker, ikke tie de i hjel, kommer sannheten og detaljene fram.

En interessant bok, som Heivoll skriver på sin særegne og trygge måte. Han har tidligere vist at han går inn i saker med alvorlige hensikter og stor respekt for stoffet han søker. Her handler det om forbrytelse og straff, om skyld, skam, soning og tilgivelse. Det handler om å leve sammen i et lite samfunn. Et viktig tema, men likevel syns jeg ikke dette er Heivoll på sitt beste. Ikke lett å være på høyden hele tiden, med slik enorm skrivekapasitet forfatteren har vist oss.

Tiden Norsk Forlag
2018
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar