lørdag 15. september 2018

Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr (Thriller)
fra forlaget: "Det er jul. En eldre mann sitter i bilen sin på vei over fjellet. Han får plutselig øye på noe i mørket der fremme, og får med nød og neppe stoppet. I snødrevet foran ham står en liten gutt. Blå på leppene. Med et rådyrhorn på hodet. Fjorten år senere blir en ung jente funnet død i et fjellvann, ikke langt unna. Jenta er kledd som en ballettdanser. Ved bredden står et fotoapparat. I lyngen ved vannkanten ligger en side fra barneboka Brødrene Løvehjerte. Mia Krüger jages fortsatt av tvillingsøsterens død. Holger Munch har vært ute i permisjon for å ta seg av datteren. Sammen dras de inn i denne merkelige og intrikate saken, fast bestemt på å finne en snarlig løsning. Men lite vet de. Om hva som snart skal møte dem."

Samuel Bjørk var et navn som skapte stor nysgjerrighet etter at hans første roman, Det henger en engel alene i skogen, kom ut i 2013. Alle visste at det var et pseudonym, og etter hvert ble det kjent at forfatteren var Frode Sander Øien. Han er musiker og har spilt i flere kjente band.

Nå har altså Samuel Bjørk kommet med ny bok, etter stor suksess med den første Det henger en engel alene i skogen og andreboka Uglen. To grusomt spennende krimbøker som er blitt internasjonale bestselgere. Og sannelig klarer han det igjen. For dette var spennende saker. 

Som i de andre bøkene møter vi den erfarne kriminaletterforsker Holger Munch, hans eminente støttespiller politiadvokaten Anette Goli og den unge politikvinnen Mia Krüger, som fremdeles sliter etter at tvillingsøsteren hennes, Sigrid, omkom av en overdose for noen år siden. Mia har nå bestemt seg for å reise bort, komme seg langt unna, men Munch henter  henne inn da en ny sak er dukket opp. En ung balettdanser er funnet drept ved et tjern langt oppe i fjellet, iført balettkostyme og tåspissko. Alt tyder på at hun har gått dit for egen hånd. Flere drap blir begått, og hver gang etterlater morderen et fotoapparat med et tall inngravert i linsen. Et av sporene morderen etterlater seg er en side fra boka Brødrene Løvehjerte. Mia går hundre prosent inn i saka, noe som fører til at hun ikke sover. Hun har holdt seg rusfri en tid, men nå er det ikke lett å holde seg unna stimuli. Den desperate letingen etter seriemorderen intensiveres etter hvert, og til slutt er landets høyeste beredskap trukket inn. Forsvaret, PST, FST. Persongalleriet, med særlig Munch og Mia som hovedpersoner, fungerer fortsatt godt. Forfatteren har klart å føre de videre. Holger Munch klarer å kommunisere med ekskonen, og datteren, som har vært hardt skadet, er på bedringens vei. Mia får stadig påminnelser om sin høyt savnede søster, noe som fører til at hun fremdeles ikke er like klartenkt. Disse to er hardt prøvede etterforskere, som leseren blir glad i. Hverdagsmennesker med trøblete liv kjenner vi alle. 

Konklusjonen min er klar, dette var en av de tøffeste thrillerne jeg har lest på lenge, og jeg sitter enda en gang igjen med ønsket om enda mer. Kom igjen, Samuel Bjørk, flere spenningsbøker om Holger og Mia! 


Vigmostad Bjørke

2018
444 sider
Bokmål
Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Leste intervju med forfatteren i Adresseavisen i dag. Den fjerde boka er han i gang med og den blir fra Hitra.
    Boka har jeg ikke fått, men mye kommer bort i posten , så jeg får spørre på nytt.

    SvarSlett
  2. Denne fekk eg lyst å lese, takk for tips 😊 helsing Evy-Ann

    SvarSlett