onsdag 12. september 2018

Kjersti Annesdatter Skomvold: Barnet (Roman)

Barnet

Jeg har tidligere lest "Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg" av Skomvold, en roman som handler om alderdom og ensomhet. Nå er hun kommet med en ny roman, om en kvinne og barnet hennes. 
Dette er en roman der moren forteller sitt lille barn om alt som skjer i hennes liv, og barnets. Fødselen forløper godt, hun overmannes av av undring, og angst, over at hun har født et barn igjen. For det lille barnet har en bror, han er gutten, to år eldre. Men han blir en biperson i historien. 
"Du er en uke gammel. Utenfor vinduet er strålene fra morgensola bleke og tynne, og jeg kjenner lukta av deg, når jeg bøyer hodet framover kan jeg kysse håret ditt. "
Hun ønsker å forteller sitt nyfødte barn om hvordan foreldrene til barnet ble sammen, en kjærlighetshistorie, men ikke bare en enkel historie. For både mor og far har opplevd angst, uro. Begge har sår. Hun skriver, er forfatter, og notatlappene er over alt. Barnet må få høre historiene neste dag, og senere  livet. 
"Jeg drømte at jeg døde, jeg drømte at føflekkene mine blødde og falt av, drysset av meg som visne balder fra trær, da jeg våknet måtte jeg sjekke i speilet. Denne tiden var en runddans mellom lykke og sorg, sorg og frykt, og innerst i frykten bodde redselen for å bli gal."
Vi hører om foreldrenes liv, deres mange reise sammen, kunstopplevelser de har hatt, hvordan de fant sammen. Et møte med kunstneren Agnes Martin gjør sterkt inntrykk på henne. En kunstner som ønsket å leve alene, en kvinne som laget streker og rutenett, og snudde ryggen til verden. Slik ønsker hun være, skrive, men med med ryggen til verden  Det handler om fellesskapet mellom henne, moren og barnas far, Bo. Og ikke minst om det som skiller dem . 

En liten roman om hverdagsliv i en liten familie, men skrevet med stor observasjon og innlevelse. En mor som bekymrer seg over at barnet er født på den jordkloden vi lever på i dag. Tanker om arv, miljø. Hver dag gir henne nye utfordringer. Nye bekymringer, men også nye gleder. Svært velskrevet og bra bok. 
beathe har også skrevet om boka.

Oktober forlag
2018
121 sider
Bokmål
Lest som eBokBib


2 kommentarer:

  1. Flott omtale Åslaug! Jeg kjenner at romaner med skildringer av hverdagsliv på godt og vont ikke er blant mine favoritter. Legger også merke til at det kommer flere og flere romaner hvor miljø i en eller annen form er tema :)

    SvarSlett
  2. Denne likte jeg også veldig godt!Og jeg tenker at det er mest hverdager for de fleste så det går helt fint med hverdagslige betraktninger.

    SvarSlett