lørdag 6. oktober 2018

Hedda Tollefsrud: De du ikke kjenner (Roman, thriller)

Forlaget sier:
"Hun føler seg så sikker på det hun er i ferd med å gjøre, på hva som skal avsluttes. Det kommer til å være så enkelt. Over en bro, så en til, og deretter følge veien oppover til skogen. Når hun kommer frem vil det lille tjernet vente på henne. De andre skal dukke opp rett etter henne ... 
Katherine er engstelig og tør ikke gå ut. Nora hater mennesker og vil helst unngå dem. Emma er deprimert og sover bort mesteparten av dagen. Tre kvinner som er ulike hverandre, men som føler seg fanget. Fanget i sine egne tanker. Det de ikke vet er at noen ønsker dem av veien." 


Vi er på Psykiatrisk avdeling ved Gaustad sykehus. Den første av de tre kvinnene vi møter er Kathrine. Hun sliter med angst. Så lenge hun husker har hun vært redd. Hun har skjøvet andre unna seg ved å ta på seg en maske av kunstig smil og tomme øyne. Derfor er det ingen som kjenner henne. Hun har alltid ønsket å passe inn, 
Nora blir tvangslnnlagt, hun kjemper imot. Ingen får ta på henne, kroppen er det bare hun som eier. Følelser og relasjoner til andre er fraværende. 
Emma er også tvangsinnlagt. Hun skjønner ikke at menneskene hun kjenner kan forlate henne. Hun hører en barneregle inne i hodet, men klarer ikke å finne noen sammenheng. Men i hodet hennes hviskes det at noe ikke stemmer. Alt er ikke som det skal være.

Vi opplever dagene ved avdelingen sammen med disse tre.  Selvskading, desperasjon, angst, mareritt, kampen for å finne ro, håpet om å bli frisk. Alle tre er livredde for å åpne seg, si for mye. Hvordan skal de finne ut hvem de er, hvem de er redd for? Å være seg selv?

Samtidig får vi hele tiden innspill, ved korte kapitler i kursiv, om at et drap planlegges. En person er på vei til et tjern i skogen.
"Nå var det ingen vei tilbake. Hun hadde planlagt alt nøye. De andre skulle dukke opp rett etter henne. Så skulle hun drepe dem." 

En utrolig spesiell og finurlig roman. En thriller fra psykiatrisk avdeling. Her går forfatteren inn i dybden av sjela på de tre kvinnene, som har store og alvorlige diagnoser. Barndomshendelser slipper ikke taket, men er likevel ikke framme i dagen. Fortrengning er stikkordet. Tøft å lese, for Tollefsrud gir oss et reellt innblikk i tung psykose. Og hele tiden legges det opp til et klimaks, som gjør boka svært spennende. 

Juritzen 
2018
279 sider
Bokmål
Leseeksemplar

5 kommentarer:

  1. Interessant... Denne boka har jeg liggende, og nå rykker den frem i køen.:)

    SvarSlett
  2. Hm... spennende! Jeg måtte snu meg 180 grader og myse inn i "ulesthyllen" som står bak meg, og sannelig har jeg ikke boken. Napper den ut, og setter den høyere opp :)

    SvarSlett
  3. Tusen takk for fin anmeldelse, Åslaug :)

    SvarSlett