søndag 14. oktober 2018

Marianne Kaurin: Syden (Barnebok)

Syden
Det er ikke enkelt å være 12 år og kjenne på at det er forskjell på mennesker.
Det er siste skoledag før ferien, og alle snakker om hvor de skal dra i ferien. Alle har planer. Ina sier plutselig at hun skal til Syden, noe som er tatt ut av løse lufta. Hun bor sammen med mor i ei lita borettlagsleilighet. Mor har dårlig råd, og ikke noe abeid. Hun sover mye. Sydentur har de ikke råd til, det vet Ina.
Etter siste skoledag er alle i klassen invitert på klassefest hos Mathilde. Mathilde har en stilig mor som følger med på alt som skjer. De bor i et stort hus, de har alt, syns Ina. 

Markus er en flott gutt som Ina liker ekstra godt.  Et smil fra han betyr alt. Men Vilmer er hyggelig og grei. Men han har en skeiv tann, er ikke særlig tøff. Han er ny i klassen. Etter at de andre har reist på sommerferie, er det bare Ina og Vilmer som er igjen hjemme. Han skjønner at hun lyver om Syden. Han skal også være hjemme i ferien. Kanskje de to kan skape et Syden? 
Dette er en melankolsk og litt trist barnebok. Ina ønsker å få venner, å få være med. Hun er ensom og tyr til løgner, ofte i en fantasiverden. 

Det er ikke lett å være tolv år. Det er ikke lett å være ensom. Jeg syns Marianne Kaurin har skrevet en fin bok om dette. Det handler om veivalg og få trua på seg sjøl. En bok jeg tror mange barn og unge vil nikke gjenkjennende til, og også lære noe av. 

Aschehoug
2018
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar