mandag 12. november 2018

Roar Ræstad: Ravnens time (Krim)Dette er Roar Ræstads tredje krimroman om politibetjent Gabriel Navarseth. Historiene er lagt til Trondheim under andre verdenskrig. Ravnens time, som følger opp kritikefavorittene Sovende hunder og Elven, er en skikkelig spennende krim og til dels historisk roman.
Det starter med bombinga av Nyhavna i 1943. Navarseth havner midt oppe i det, og redder seg så vidt inn i bomberommet før det braker løs.

Navarseth er ansatt i statspolitet, og på kammeret etter bombingen møter han sjefen, Roald Sund og Obersturmbannführer Gerhard Flesch, som vil ha fortgang på oppryddinga. Det ingen vet er at Navarseth sjongelere mellom Gestapo og motstandsbevegelsen i byen. Han skylder på bedre lønns- og arbeidsbetingelser når folk han kjenner lurer på hvorfor han kan arbeide for fienden.

Sammen med kollegaen Søndervoll, en ubehøvlet bergenser, blir de tilkalt i forbindelse med et dobbeltdrap i en eiendom på Singsaker. Et ungt par er drept, og det viser seg at han er tysk soldat, hun norsk, tilknytta NS. Alt tyder på at de direkte er henrettet, og drapet er mest sannsynlig skjedd midt under bombingen. Nå får de en vanskelig sak, der både tysk og norsk politi må bistå i etterforskningen. Og ikke alltid er virkeligheten slik den kan se ut som.
Det blir etter hvert koblinger til mange miljø i byen, og ett av dissse er Sonderabteilung Lola. der Henry Oliver Rinnan var leder.  Infiltrasjon, dobbeltspill og tortur var kjennetegn for  Lola, og Navarseth blir forepurt om å bli med i gruppen. Som motstandsmann holder han seg langt unna. 

Navarseths kone er på Steinkjer hos familie, mens barna er ute i Fosen på an gård. I byen møter han en tidligere flamme, tyske Anna. De finner finner fort igjen til gamle følelser, og Navarseth er ofte på besøk hos henne. Sjøl er han forbauset over at han ikke har dårlig samvittighet.

En spesiell krim med mye historie fra Trondheim. Svært spennende og med gode personbeskrivelser. 
Skulle jeg peke på noe, måtte det være at den blir svært detaljert, og kunne med fordel vært kortet noe ned. Men uansett, en velskrevet og bra krim!

Vigmostad/Bjørke
2018
409 sider
Bokmål
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Denne har jeg på vent. Likte de første bøkene i serien, godt tidsbilde.

    SvarSlett