Lotte Bøk er en engasjert universitetslærer i femtiårsalderen. Hun underviser i dramatikk på skuespillerlinja ved Kunsthøgskolen. Hun liker seg i undervisningsituasjonen, og elsker å bruke både seg sjøl og elevene når hun dramatiserer litteraturen. Akkurat nå har det vært Berthold Brecht , og Mor Courage som har vært temaet. Så dukker det opp en avgangsstudent, Tage Bast, som skal lage en film i sin hovedoppgave. Han vil filme lærere i undervisningen, og også i privatlivet, utenfor skolen. Dette for å finne ut om det er samsvar mellom liv og lære. Etter noe betenkning, sier Lotte ja til å delta i prosjektet.
Men etter hvert oppdaget Lotte at dette går langt utenom komfortsconen hennes, særlig da Tage Bast blir svært intim i hennes private liv. Og da filmen er ferdig, og hun ser seg sjøl i lærerollen, oppdager hun at den trygge rollen hun inntar som dramalærer kanskje ikke er slik hun har forventet. Andre ser på henne med andre øyne, og hun får en reaksjon som bokstavelig tar fra henne munn og mæle. Dette endrer livet hennes, og hun må tenke over sin livssituasjon.
En tøff bok om et ømtålelig tema. Slik vi gjerne ser det i Hjorths bøker. Ikke ulikt temaet som den svenske forfatteren Therese Boman har skrevet om i sin bok Aftenland. Et kritisk syn på skjevheten i det akademiske miljøet, og følger for kvinnene. Men denne gangen fenger ikke boka like mye som de siste jeg har lest av henne. Den ble faktisk litt kjedelig.
Cappelen Damm
2018
233 sider
Bokmål
Lest som eBokBib
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar