lørdag 26. januar 2019

Siv Ringdal: På høye hæler i Amerika (Sakprosa. Kroppens transformasjoner blant unge Agder-kvinner i New York, 1946 - 1965.)

På høye hæler i Amerika

Denne boka handler om unge kvinner fra Sørlandet som dro til Amerika i perioden 1946 - 65. De kom fra et pietistisk samfunn, og endret totalt stil der de kom. Her kunne de oppleve friheten både i klesdrakt og væremåte. Sminke og nylonstrømper, høyhælte sko og lekre drakter. Og ikke minst rocke-musikken og tøffe biler.

I boka har forfatteren, som et ledd i en doktoravhandling, intervjuet 21 kvinner. Noen bor fremdeles i USA, andre kom hjem etter noen få år. Dette var unge, ugifte kvinner som ønsket å søke lykken i Amerika. Det var ofte slektninger eller bekjente som skaffet dem jobb, de fleste startet som hushjelper. De måtte lære språket før de kunne søke andre jobber, i fabrikker, systuer, kontor eller andre serviceyrker. Mange opplevde at de var heldige som var hvite og skandinaviske, da de ble behandlet med respekt. Disse ble tatt inn i familien som en del av den. Andre ble behandlet som "tjenere", i lavstatusyrker. Ingen levde i luksus, men innrette seg etter sine amerikanske verter.

Mange opplevde oppholdet i USA som et eventyr. De adopterte klesmotene, var med på missekonkurranser og gikk ut med amerikanske gutter. Renslighet og egenpleie var på topp, og slanking var vanlig. Hjemme var mye av dette fremmed for dem, da de kom fra miljø der blant anna sminke var synd og umoral. De fleste vendte likevel hjem etter noen år. Et veloverveid valg, eller på grunn av uforutsette ting. Overgangen til samfunnet hjemme gikk som regel bra, sjøl om de måtte innrette seg til et tungvint husstell og nye sosiale omgangsformer. Men de tok også med seg skikker fra Amerika, som var med på å forandre det norske samfunnet."– Dette er den siste generasjon gjenlevende nordmenn som utvandret, og det er interessant å vite hvordan disse kvinnene koreograferte seg selv i den kulturelle og etniske mosaikken i New York, sier Siv Ringdal."

Boka konsentrere seg om Agderkvinner, men jeg tenker at mye av det som er vist til her sikkert kunne passet til flere steder i Norge. Interessant lesning. særlig på grunn av at jeg sjøl, som tenåring,  hadde venninner som dro "over there", og kom hjem etter noen år, transformert til amerikanske damer, slik vi så dem på kinolerretet. Spennende syntes jeg den gangen.

Pax forlag
2018
357 sider
Bokmål
Leseeksemplar


2 kommentarer:

  1. Fikk lyst til å lese boka etter å ha lest boka. Men også etter å ha hørt på serien Den amerikanske drømmer som er på NRK radio (Kraft). Det er lagt ut 2 av de fire episodene. Serien anbefales.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett