søndag 27. januar 2019

Timothy Snyder:Om tyrrani: 20 ting vi kan lære av det 20.århundre (Sakprosa)


Om tyranni - 
   Timothy Snyder
  
   John Grande
   
"Det politiske klimaet i USA og Europa er i endring og i 2017 står vi overfor trusler som minner om totalitære tendenser som i ulike tapninger preget Europa i forrige århundre. Det er grunn til uro, bekrefter historikeren Timothy Snyder. Få kjenner det 20. århundres overskridelser bedre enn ham. Historien gjentar seg ikke, men den kan vise vei. Derfor har han skrevet en guide i 20 kapitler om hva vi skal passe på, og hva vi kan gjøre."

I det tjuende århundre kollapset europeiske demokratier i fascisme, nazisme og kommunisme. Mange ledere oppfattet at de kunne beskytte sine egne verdier, og dermed folkets, ved å bruke halvsannheter og myter i sine beslutninger. Etikken blir borte, egosimen styrer. George Orwell skrev om dette for sytti år sden. 

Timothy Snyder presenterer 20 ting vi kan lære av det 20. århundre. Boka ble til etter presidentvalget i USA, der Trump kom til makta. Men boka er like aktuell for europeere, der populistiske og autoritære tendenser er like sterke. Demokratiet er i fare.
"Er vi i stand til å merke at demokratiet undergraves, før det er for sent? En fersk 20-punkts håndbok i tyrannimotstand er nyttig å ha på vei inn i tåkeheimen.
Simen Ekern, Morgenbladet"

Snyder mener at foregripende lydighet er en politisk tragedie. Vi skal ikke tilpasse oss en ny situasjon uten å tenke over hva dette vil bety i videre sammenheng. (Jfr. massedrap på jødene) 
Vi skal forsvare institusjonene, f.eks aviser, fagforeninger. Disse står ikke støtt hvis revolusjonære krefter er ute etter å rasere dem.
Vi må ta ansvar for hvilke symboler vi bruker, og vi skal huske på yrkesetikken. "Yrkesutøvere som forveksler yrkets etikk med øyeblikketes følelser, kan derimot komme til å si og gjøre ting som de før ville ha sett på som utenkelig."
Snyder mener at å lese bøker, som et motstykke til å bruke internett, er viktig.  På TV øser politikere sine klisjeer. Les hva som helst, men gjerne Dostojevskijs Brødrene Karamasov eller Milan Kunderas Tilværelsens uutholdleige letthet. Eller gjene Harry Potter og dødstalismanene. 
 Han vil at vi skal vre undersøkende, ikke godta automatisk.
Snyder advarer også mot kun bruk av nyheter i media. Bruk det skrevne ord, der undersøkende journalistikk er styrende. Mange nettsteder er styrt av utenlandsk propaganda, og det er vanskelig å vite hva som er sannheter. Et individ som undersøker, er et individ som bygger opp.
Trump bruker løgn som faktaopplysninger, det samme gjorde Hitler. Vaclac Havel sa."Hvis livet i løgn er systemets grunnpilar, er det ikke underlig at livet i sannheten blir den vesentlige trussel mot den."

Snyder mener at vi bør fjerne skadelig programvare fra datamaskinene regelmessig.  "Ta private samtaler ansikt til ansikt. Tyranner leter etter kroker å henge deg etter."
Snyder sier at vi skal være patriotiske, men ikke nasjonalistiske.

"Om tyranni" er en viktig bok en blir klokere av å lese. Det er en allmenngyldig bok skrevet av en historiker som bruker sunn fornuft, og den er nøytral i forhold til partipolitikk. Det er ikke enkelt å skrive omtale av denne, da hele boka er like viktig. Så jeg anbefaler at alle leser denne lille boka. Og jeg tenker at dette bør være pensum i videregående skole. Jeg har nettopp lest "Veien til ufrihet"av Timothy Snyder, og anbefaler også denne boka.

Forlaget Press
2017
111 sider
Oversatt av John  Grande
Lest som eBokBib

3 kommentarer:

 1. Denne boken skal jeg være på utkikk etter. Liker å lese bøker hvor en kan sette verden i et perspektiv som kan bidra til å forstå. Takk for supert lesetips Åslaug!

  SvarSlett
 2. Interessant. Jeg tror vi har mye å lære av en sånn bok, selv om det i utgangspunktet er veldig trist at vi trenger den.
  Jeg skal også se etter denne.

  SvarSlett
 3. Mitt navn er Darci Lyne. Dette er en veldig glad dag i mitt liv takket være den hjelpen som Dr. Nosakhare har gitt meg til å hjelpe meg med å gjenopprette min ex-ektemann med sin stave av kjærlighet og magi. Jeg var gift i 6 år, og det var så forferdelig fordi mannen min var virkelig juks og leter etter skilsmisse, men da jeg kom over Dr..nosakhare-e-post på internett om hvordan han har hjulpet så mange mennesker får deres ex tilbake og hjelp fikse forholdet og gjøre folk lykkelige i forholdet deres. Jeg forklarte situasjonen min, og da søkte jeg hans hjelp, men til min største overraskelse fortalte han meg at han ville hjelpe meg med mitt tilfelle, og at jeg nå feirer fordi mannen min helt har forandret seg til det bedre. Han vil alltid være ved min side og kan ikke gjøre noe uten min nåtid. Jeg nyter virkelig ekteskapet mitt, hva en flott feiring. Jeg vil fortsette å vitne på Internett fordi Dr..nosakhare er en sann spellcaster. TRENGER HJELP? TA KONTAKT MED
    -Email dr.nosakhare @ gmail.com
  Du kan også legge til ham på Whats-app: 2349083639501
  Han er det eneste svaret på problemet ditt og gjør at du føler deg glad i forholdet ditt. Og det er også perfekt i forholdet ditt. 1 kjærlighet stave 2 VIN EX BACK 3 FRUITS OF THE WOMAN 4 PROMOTION DEPELLED 5 spell av beskyttelse 6 spell av virksomhet 7. kontroller din partner * Få tilgang til partnerens hemmelige liv og passord til hans skap og telefon

  SvarSlett