onsdag 17. april 2019

Tomas Espedal: Elsken (Roman)Dette er en bok om døden - og livet. Han, eller Jeg, som forfatteren bruker om hverandre, planlegger å dø snart. Han vil ikke dø av sykdom eller i en ulykke, han vil dø vakkert etter eget valg. Livet er vakkert, så døden bør også være det, tenker han.  Den siste tida vil han virkelig leve og sette pris på livet.
"Også Jeg har pyntet seg. Han vil ikke dø sjuskete kledd. Han sto opp tidlig, dusjet, barberte seg og fant fram den bste dressen sin; mørke bukser og jakke, en hvit skjorte, mørkt slips, han kledde seg slik man kler seg til en begravelse, sin egen begravelse, slik den ville vært hvis han kunne forestille seg den, i et kapell, fullsatt av mennesker."

Jeg-personen bor i Bergen, har en ekskone som døde. Vali forlot han for seks år siden. Hun var hans store kjærlighet. Han drikker og røyker mye. En dag drar han på reise for å møte venner i Frankrike, der han møter en ung kvinne som han innleder et forhold til. Han er forelsket. De går i til en fotoutstilling der de ser på bilder av Ed van der Elsken. De blir et nytt Elsken-par.

"Han vil ta forelskelsen med inn i døden. Han syntes det var en vakker tanke å dø fra det beste i livet.""Døden ga ham et nytt liv, en ny alder, han var yngre med døden hengende over seg, som om den ovrehengende slutten ga ham en ny begynnelse."
Noen ganger får han kvaler. "Nei, Jeg ville ikke dø. Han vil leve. Det var en varm vår, varmere enn normalt. Temperaturen i sjøen var god. Jeg hadde lyst til å svømme, han ville savne sommeren". Kjæresten, Aka, er gravid. Hun vil føde når han dør. Hun kjenner ikke til planene hans.

Jeg ble litt fascinert over Espedals måte å skrive denne boka på, men ble også  sint på den egoistiske gubben som planla sin død, uten å ta hensyn til andre mennesker. Mennesker som er så sjølopptatte har jeg problemer med. Og sjøl om dette handler om å ta sitt eget liv, fant jeg ikke grunner til å bli nedstemt eller trist. Bare irritert.

Men enda en gang, Espedal skriver stilistisk og fint, og romanen er original.

Gyldendal
2018
90 sider
Bokmål
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Jeg liker skrivestilen hans, takk for tips. Denne har jeg ikke fått med meg.

    SvarSlett
  2. Har denne boka liggende. Kort liten bok, så jeg må få puttet den i mellom noe snart. Tror jeg rett og slett glemmer den mellom de tykkere bøkene i uleststablene. Likte Gå og det andre jeg har lest av ham.

    SvarSlett