onsdag 15. mai 2019

Ane Riel: Slakteren i Liseleje (Roman/krim)

Slakteren i Liseleje
For et par år siden las jeg boka "Harpiks" av Ane Riel, en bok jeg fant både spennende og grusom. Denne boka er skrevet tidligere enn Harpiks, men kommer ut i år.
Liseleje er en liten badeby nord for København. Her møter vi den eldre og søte damen Judith. Men hun har en uhyggelig dagsorden, hun ønsker å drepe postmannen. En dag møter hun tre fyllikker, Hans, Cristians og Andersen. Hun syns de er ufyselige, men inviterer dem likevel hjem til seg. Hun serverer mat og drikke, noe som etter hvert gjentar seg jevnlig.
Så leser vi om Jørgen, en gutt som vokser opp med en ambisiøs, krevende, streng mor og en taper av en far. Gutten blir ikke belemret med kjærtegn hjemmefra. På skolen blir han ydmyket og må fnne måter for å hevde seg. Han blir en mester til å lyve, med høflig og vennlig stemme og et smil om munnen. Slik blir oppveksten fylt av traumer og motsetninger, og etter hvert utvikler han seg til å bli en usympatisk type. Han har vanskelg for å finne seg til rette, og av ulike grunner ender han opp som slakter. Denne historien blir en stor del av boka, og en kan lure på hva dette er. Men etter hvert faller historiene sammen, på en underfundig måte.
I det hele en mørk og morbid fortelling, med en slutt en neppe kunne tenke seg.
Historien er en blanding av vanvittige handlinger, svart humor og grusomheter. Bak idyllen i den lille byen lurer uhyggen.

Jeg likte ikke denne romanen like godt som Harpiks, sjøl om den tok seg godt opp mot slutten.
Men det er ingen grunn til å ikke lese boka, hvis du vil ha en intrikat historie som både skremmer og overrasker.
Etter å ha lest de siste sidene av boka, syns jeg den danske forsiden passer fortreffelig!
Slagteren i Liseleje
bjornebok har også lest romanen og omtalt denAschehoug
2019
Oversatt av Cecilie Winger
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar