lørdag 18. mai 2019

Line Baugstø: Vi skulle vært løver

9788203263361

Fra forlaget: En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp! Da får Malin får en ny utfordring: Er hun modig nok til å forsvare den som er utstøtt av alle de andre?

En typisk barne-ungdomsbokhistorie, tenkte jeg. Ny jente i klassen, noen tar godt imot henne, andre snur ryggen til. Men dette er en annerledes bok, da den tar opp et tema som er både vanskelig og lite omtalt. Det å være født i feil kropp. Transpersoner, der hodet og kropp ikke samvarer. Et viktig tema, som heldigvis er kommet på banen i et siste.

I tolv - trettenårsaldere er gruppepresset stort. Ønsket om å passe inn, være som de andre er stort. Ikke er en voksen, ikke er en barn. Mange føler seg utenfor og ensomme. I denne boka er båe Malin og Leona usike og har behov for en venn. Den dagen Leona blir "avslørt" med sin guttekropp, reagerer hele klassen med sjokk. Alle tar avstand. Også Malin, som bli skuffet over at Leona har løyet til henne. Hun står sammen med klassen, men kjenner at dette er feil reaksjon. Hun ønsker ikke å være en kujon, noe bestefaren pleide si om feige mennesker. Istedet skriver hun brev til Leona, uten å sende det.

En bok med et viktig budskap. Det handler om kjønnsidentitet, skam og uvitenhet. Men det handler også om å tørre å stå fram, være løver. Løver er sterk og modige, de tar vare på hverandre. Malin liker løver best av alle dyr. En godt skrevet bok for barn, gutter og jenter, fra ti år og oppover, og gjerne for voksne. 

Aschehoug
2018
141 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Så kjekt at du har lest og likt denne, Åslaug! :-) Leste den i fjor og likte den godt, ikke minst så er det et viktig tema og bra at bøker tar opp dette med transpersoner,det gjorde også den tyske utgaven av serien Skam som ble avsluttet i går og ikke minst tv2-serien "Født i feil kropp" som gikk for et par år siden. Viktig for oss andre med kunnskap slik at slike ting blir normalisert og ikke lenger er så tabubelag.

    SvarSlett