torsdag 23. mai 2019

Tatiana de Rosnay: Regnvokteren


Fra forlaget: "Familien Malegarde er samlet i Paris for å ferie faren Pauls 70-årsdag. I "Lysenes by" er det unntakstilstand, for Seinen går over sine bredder. Innestengt på hotellet trues også samholdet i familien og gammelt grums kommer til overflaten. Det tvinger dem til å konfrontere det uunngåelige.

Linden er fortelleren i romanen. Han er midt i tredveårene, er fotograf, er homofil. Han har en søster, Titia, og begge er oppkalt etter treet lind, da faren alltid har vært lidenskapelig opptatt av trær, spesielt lind. Familien er spredd rundt i verden, men skal nå samles i Paris i anledning faren, Pauls 70-årsdag. Familieforholdene har vært så som så, da foreldrene hadde sterke reaksjoner over Lindens legning, da den kom for dagen, og søsteren Titia har en datter på 18 år, Mistral, som hun strever med å kommunisere med. Vi aner at alle mer eller mindre går på tå hev når de skal møtes.

Paris viser seg heller ikke fra sin beste side, da regnet pøser ned og det nærmer seg storflom i Seinen. Det blir etter hvert kaotiske tilstander i den bydelen de holder til i, og dette forsterker forholdene i familien. (Seinen kan stige seks meter høyere enn normalt når flommen setter inn, noe som gjør store skader på bygninger og kunstverk).
  
Litt etter litt kommer bakgrunnen for mange av problemene fram i dagen, og vi lærer flere av de involverte å kjenne. Når katastrofen i den vannskadede byen innhenter dem, ser hvert familiemedlem at de må kjempe sammen, og tidligere fordommer og skjulte hemmeligheter må legges til side.

Rosnay er en god forteller, og viser som vanlig gode kunnskaper om  menneskesinnet og mellommenneskelige forhold. En intens roman om kjærlighet og tilgivelse. Den røde tråden i romanen er historien om treet som overtar redsel og blir en beskytter. En gripende fortelling, slik vi kjenner de Rosnays romaner.


tinesundal har omtalt boka.

Bazar forlag
2018
232 sider
Oversatt av Hanne Hay Sætre
Lest som eBokBib


1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett