fredag 24. mai 2019

Robert Dugoni: Kvinnen uten ansikt (amerikansk krim)

Kvinnen uten ansikt - 
   Robert Dugoni
  
   Kurt Hanssen

Fra forlaget: En gutt er ute og tyvfisker om natten i Puget Sound, og får noe tungt på kroken. Men det viser seg å være noe helt annet enn en stor fisk. Opp av sjøen drar han et bur med det som ser ut til å være et kvinnelik. Og alt tyder på at noe kriminelt har skjedd. Tracy Crosswhite og teamet fra Seattle PD's Violent Crimes Section får oppdraget, men før de kan identifisere drapsmannen, må de først finne ut hvem offeret er. Det er ikke mye å gå etter, men obduksjonen avslører at hun har gått til dramatiske skritt for å skjule sin identitet. Så hvem var hun på flukt fra? 

Etter kort tid viser det seg at kvinnen må være Lynn Hoff. Alt tyder på at hun har prøvd å skjule sin identitet, da det viser seg at hun har foandret utseendet ved hjelp av plastisk kirurgi. Hun etterlater seg ingen papirer eller noen form forlegitimasjon, så etterforskerne får en vanskelig sak. Men så viser det seg at hun kan være en ettelyst kvinne, Andrea Strickland, som fosvant etter en fjelltur sammen med ektefellen Graham. 
Parallellt med etterforskningen får vi enn tekst  kursiv, der Andrea foreller sin historie.  En vanskelig barndom med tap av sine næmeste har gjort henne til en sky og fosiktig kvinne. Nå har hun giftet seg med en mann hun ikke kjenner, og etter hvert frykter.
Etterforsker Tracy har også hatt store tap og traumer, og har et sterkt ønske om å oppklare saken. Vi kjenner fra tidligere romaner, at hun har mistet sin kjære søster Sarah, noe som fortsatt preger henne sterkt. Hun strever med å holde dette i bakgrunnen, slik at det ikke skal påvirke abeidet hennes.
En krim med mange gode kvaliteter, og en avslutning som ikke var forventet. Men likevel ble den innimellom noe langtekkelig for meg.  Tidligere har Dugoni gitt ut Siste åndedrag og Min søsters grav, der Tracy Crosswhite er etterforskeren.  Jeg har lest Min søsters grav, som jeg likte noe bedre enn denne, uten at jeg er overbegeistret for noen av dem. Skrev i omtalen min den gang at jeg liker skandinavisk krim bedre, noe jeg fortsatt står for. 
Gursli Berg forlag
2019
382 sider
Oversatt av Kur Hanssen
Leseeksemplar

1 kommentar:

 1. Flott omtale Åslaug, ser at du heller ikke falt helt for denne. Selv gjorde jeg noe så sjeldent som å avbryte :)

  SvarSlett