tirsdag 4. juni 2019

Tommi Kinnunen: Skår (Finsk roman)

Fra forlaget: 
Tre dager, tre søsken. Jussi og søstrene Helmi og Raili Tyynelä er blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet hvor glassverket er alles arbeidsplass. Søsknene portretteres gjennom hver sin dag, i hvert sitt år. Til sammen danner fortellingene en helhet, og menneskene er skildret mot en bakgrunn av dramatisk finsk historie. 

Historien begynner i 1949. Det er Jussi vi leser om. Han bor på torpet sammen med de to søstrene sine. Moren er død, faren fosvant noen år før hun døde. Dro han til Amerika? Det kommer iallefall brev fra han adressert til Jussi. Han husker ikke de dårlige stundene med faren, der alkoholen tok over og han mishandlet kone og døtre. Jussi er ikke som de andre. Han sliter med anfall, der han hallusinerer og faller om. Jussi får småjobber ved glassblåseriet, som er bygdas store abeidsplass, men han må følges opp.
Søsteren Helmis historie er fra 1950 . Hun arbeider i glassverket, og får til og med være med på  glassblåsing, sjøl om hun er kvnne. Hun blir gift med franskmannen Reko. De får datteren Saara. Gjennom henne får vi et godt innblikk i arbeidet, som er mannsdominert og undertrykkende. Det er eieren av verket, "Nåden", som styrer det hele. Da en tragisk ulykke fører til at Helmi blir enke, blir det ikke lett for henne å ta vare på den lille jenta og samtidig passe arbeidet sitt.
Den tredje i søskenflokken, Raili, har aldri ønsket å arbeide i glassverket. Hun vasker og tar forefallende arbeid i bygda. Hun er den som sitter igjen med de dårligste minnene om faren, og en mor som stilltiende fant seg i alt. Hun har en sterk opplevelse bak seg, noe som har gjort henne både sterk og svak.

Det er et tøft miljø som beskrives. Krigen har skapt mange tapere, mange ødelagte menn kom hjem, og takler hverdagene med familie og arbeid dårlig. Hele samfunnet er i endring, noe som ikke alltid er lett å akseptere. 
En gripende familiefortelling, en fortelling om glassblåsekunst og en fortelling om etterkrigstida i et lite finsk bygdesamfunn. Med mange vakre skildinger av natur og planter i skog og mark. Boka startet med en nydelig innledning om de tre søsknene som småbarn i skogen. Her en liten smakebit:
" Barna vasser gjennom tett leddvedog tysbast, etter tur skyver de til side lavbevokste grangreiner og gjør vei for hverandre under dem. De unngår senkninger med bringebækratt, hopper over søkk med glødende bekkeblom, svinger utenom veldige lyttblokker. De ivrige skudden på einstapen bøyer hals foan leterne, gråspettene avbryter trommingen sin når de passerer. Et minne om regn svever i lufta. "

Tommi Kinnunen er en forfatter som mange bør lese. Anbefales.

tine har også lest, likt og omtalt boka


pax forlag

2019
278 sider
Bokmål
Oversatt av Turid Farbregd
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Ja, sant denne var fin? Takk for lenke, jeg håper på mer fra denne mannen :)

    SvarSlett
  2. Å, ja, var ikke den fantastisk bra! Jeg storkoste meg med denne boka slik jeg har gjort med de andre jeg har lest av han.

    SvarSlett