søndag 7. juli 2019

Sallly Rooney: Alle andre (Roman)

Alle andre

Conell og Marianne vokser opp i en irsk småby. Conell er en kjekk og populær gutt, aktiv i idrett og skoleflink. Han kommer fra enkle kår, og moren hans vasker hos Mariannes foreldre. Marianne bor sammen med sine velstående foreldrene og broren i en stor villa. Marianne trives best alene, har ingen venner på skolen. Hun blir sett på som en original raring..
Conell og Marianne finner hverandre i et kjærlighetsforhold, men forholdet mellom dem blir holdt hemmelig. Den ulike bakgrunnen fører til usikkerhet og forviklinger, og de roter det til gang på gang. Så inviterer Conell en annen jente på skoleballet, og Marianne som blir dypt såret, slutter på skolen, Forholdet mellom dem er over.


Senere møtes de igjen på College, og følelsene er fortsatt like sterke. Men nå er Marianne blitt en populær jente, og Conells usikkerhet kommer sterkt fram i dagen. De klarer fremdeles ikke å møtes med åpenhet uten å tenke på hva omgivelsene synes, og det å være korrekt betyr fortsatt mest.. 

Vi kommer tett innpå begge gjennom de mange kapitlene. Marianne og Conell møtes med noen dagers, ukers eller måneders mellomrom, og i mellomtida holder de i perioder kontakt via mail. Nye kjærester dukker opp, for begge, men forholdene varer sjelden lenge. Det er klart at de to er ment for hverandre, men de mange misforståelsene og konformiteten stenger for dem. De sosio-økonomiske forholdene er et hinder.

En riktig page-turner, da en blir opptatt av å se hvordan dette håpløse foholdet utvikler seg. Romanen viser hvordan klasseskillet skaper poblemer for de to ungdommene, og en får lyst til å "røske opp i" både det ene og det andre. Tenker at dette er et britisk/irsk fenomen, mer enn i skandinavia, uten at jeg vet noe om det. Her er mye sårbarhet og usikkerhet styrt av makt og penger.  Sally Rooney har skrevet en vakker og gripende roman, med en litt trist undertone.

Armada forlag
201
269 sider
Bokmål
Oversatt av Tiril Brock Aakre
Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Leste denne tidligere i år og likte den veldig godt også. Vil anbefale forfatterens debutroman "Samtaler med venner" som muligens er hakket bedre.

    SvarSlett