fredag 5. juli 2019

Jan H. Landro: Fra Nora til Karl Ove (Gullrekka i Norsk litteratur)

Fra forlaget: Denne boka er ei skattkiste for alle som er glade i god litteratur. Kulturjournalist Jan H. Landro portretterer og skildrar korleis 86 oppdikta personar tenkjer og handlar i nokre av dei beste norske bøkene gjennom tidene, frå den norrøne sagalitteraturen og opp til dagens «verkelegheitsromanar».
Ja, dette er virkelig en flott oppsummering av mange romanfigurer som jeg har blitt kjent med gjennom mange år som bokelsker. Selvfølgelig kjente jeg ikke alle 86 personene, men de fleste har jeg en eller annen gang vært innom.
Noen møter ble sterke, og jeg ble jeg fristet til å lese om igjen romanen. Jeg er også fristet til å kjøpe denne flotte "litteraturhistorien" , for denne har virkelig gitt meg gode påminninger om gode, norske bøker jeg har lest gjennom tidene, og bøker jeg kanskje bør lese. 

Personer som har gjort inntrykk og som jeg ikke har glemt er blant anna David Forberg fra Carl Frode Tillers Innsirkling, Jeg-personen i Torborg Nedreaas sin bok Av måneskinn gror ingenting, Ragnhild og Didrik Dale i Olav Duuns trilogi, Mattis fra Fuglane av Tarjei Vesaa, fiskeren Markus fra Gabriel Scotts Kilden, Edvard i Edvard Hoems Heimlandet barndom, og mange, mange flere.  

De korte gjensyna med personer i bøker som omhandler tragedier, eventyr, kjærlighet, religion, opprørstrang og kunst, hadde jeg stor glede av å lese. Jan H. Landro har valgt å presentere en person fra hver forfatter, og gjerne ikke den mest opplagte boka av forfatteren. Men de han har valgt ut viser seg å være et godt gjennomsnitt av norsk litteratur over en del årtider. Og som leser sitter du igjen med et utvalg skjebner som du ikke så lett glemmer.  Ja, her er store deler av livet presentert bak harde og myke permer, skrevet av forfattere til alle tider.

En bok jeg anbefaler til alle leseglade entusiaster av norsk litteratur.

Jan H. Landro (f. 1948) er tidlegere journalist og kulturredaktør i Bergens Tidende. Han har skrevet en rekke bøker, mest om litteratur. Landro er i dag frilansjournalist og er en populær «bokbader» og foredragsholder.

Samlaget
2017
505 sider
Nynorsk
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar